Detail publikace

Vliv magnetického obvodu na přesnost resolveru

MACH, M. VÍTEK, O.

Originální název

Vliv magnetického obvodu na přesnost resolveru

Anglický název

Influence of a magnetic circuit on a resolver accuracy

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Resolver je analogový senzor polohy. Jeho konstrukce je podobná konstrukci elektrických strojů. Vzhledem k tomu, že se od resolverů očekává vysoká přesnost určování polohy, je jejich návrh a výroba značně náročná. Chyba se může zvýšit nad akceptovatelnou mez i díky vlivům, které by byly u běžného elektrického stroje zanedbatelné. Pro dosažení nejlepších možných vlastností resolverů je tedy nutné pečlivě prostudovat vliv všech prvků konstrukce. Náročnost výroby vede k vysoké ceně resolverů. Ovšem pro některé aplikace je významná nízká cena, i kdyby mělo dojít ke snížení přesnosti určování polohy. Tento článek se zabývá vlivem jakosti plechů použitých na výrobu magnetického obvodu a sešikmením drážek na přesnost určování polohy. Hlavním cílem je analyzovat, jak se zvýší chyba při použití méně kvalitních plechů s nižší cenou. Analýza je provedena na resolverech různých velikostí.

Anglický abstrakt

A resolver is an analogue position sensor. Its construction is similar to that of electrical machines. Since a resolver is expected to have a high accuracy of position measurement, its design and manufacture are very demanding. An error of position measurement may increase beyond the acceptable limit due to influences that would be negligible in conventional electric machines. Therefore, in order to achieve the best possible properties of resolvers, it is necessary to carefully study the influence of all elements of their construction. Demanding production leads to a high cost of resolvers. However, low cost is significant for some applications, even if position measurement accuracy is to be reduced. This paper deals with an influence of sheets used for production of resolver magnetic circuits and the skewing of slots on a position measurement accuracy. The main goal is to analyze how a position measurement error increases due to the use of cheaper sheets with lower quality. The analysis is performed on resolvers of various sizes.

Klíčová slova

resolver, přesnost, magnetický obvod

Klíčová slova v angličtině

resolver, accuracy, magnetic circuit

Autoři

MACH, M.; VÍTEK, O.

Vydáno

31. 8. 2019

Místo

Brno

ISSN

1213-1539

Periodikum

Elektrorevue - Internetový časopis (http://www.elektrorevue.cz)

Ročník

21

Číslo

4

Stát

Česká republika

Strany od

107

Strany do

113

Strany počet

7

URL

BibTex

@article{BUT159959,
  author="Martin {Mach} and Ondřej {Vítek}",
  title="Vliv magnetického obvodu na přesnost resolveru",
  journal="Elektrorevue - Internetový časopis (http://www.elektrorevue.cz)",
  year="2019",
  volume="21",
  number="4",
  pages="107--113",
  issn="1213-1539",
  url="http://elektrorevue.cz/cz/clanky/energetika--vykonova-elektronika--elektrotechnologie/0/vliv-magnetickeho-obvodu-na-presnost-resolveru/"
}