Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikačního výsledku
ŠILER, P.; KOLÁŘOVÁ, I.; BEZDĚK, O.; OPRAVIL, T.; ŠOUKAL, F.
Originální název
VLIV pH ZÁMĚSOVÉ VODY NA HYDRATACI CEMENTOVÝCH PAST
Anglický název
THE INFLUENCE OF MIXING WATER PH VALUE ON THE HYDRATION OF CEMENT PASTES
Druh
Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus
Originální abstrakt
Základní složkou každé směsi pro výrobu betonu je záměsová voda. Jejím množstvím, složením a kvalitou je možno měnit vlastnosti betonu. Porozumění vlivu těchto látek na hydrataci je důležité z důvodu predikce možných problémů. Do budoucna se dá předpokládat snaha o využívání vody ze zdrojů s výrazně nižší kvalitou, než má voda pitná. Cílem této práce bylo objasnit vliv pH záměsové vody na hydrataci a tvorbu nových produktů u cementových kompozitů. S klesající kvalitou vody se dá předpokládat výrazná odchylka pH od neutrálního, a to jak ke kyselým, tak i k zásaditým hodnotám. Výchozím materiálem byl CEM I 42,5 R. Průběh hydratace byl analyzován pomocí isoperibolické kalorimetrie, vzniklé produkty pomocí rentgenové difrakční analýzy a diferenční termické analýzy. Hodnota pH byla měněna pomocí H2SO4, NH4OH a CaO.
Anglický abstrakt
An essential component of any concrete mixtures is mixing water. Concrete properties can be change by its quantity, composition and quality. Understanding of its effect on cement hydration is important for the prediction of the potential problems arising from the use of different types of water. In the future, use of water from sources with significantly lower quality can be expected. The aim of this study was to clarify the effect of mixing water pH value for hydration and creating new products. A significant deviation from the neutral pH of both the acid and the basic values can be expected because of declining water quality. The starting material was CEM I 42.5 R. The course of hydration was analyzed by isoperibolic calorimetry. The products formed were analyzed by X-ray diffraction analysis and differential thermal analysis. The pH was varied with H2SO4, NH4OH and CaO.
Klíčová slova
hydratace portlandského cementu; isoperbolická kalorimetrie; záměsová voda; pH ; diferenční termická analýza
Klíčová slova v angličtině
Portland cement hydration; isoperbolic calorimetry; mixing water; pH value; differential thermal analysis
Autoři
Rok RIV
2017
Vydáno
17.05.2016
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Místo
Pardubice
ISBN
978-80-7395-986-9
Kniha
38. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
Strany od
83
Strany do
86
Strany počet
4
Plný text v Digitální knihovně
http://hdl.handle.net/
BibTex
@inproceedings{BUT131133, author="Pavel {Šiler} and Iva {Šilerová} and Ondřej {Bezděk} and Tomáš {Opravil} and František {Šoukal}", title="VLIV pH ZÁMĚSOVÉ VODY NA HYDRATACI CEMENTOVÝCH PAST", booktitle="38. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář", year="2016", pages="83--86", publisher="Univerzita Pardubice", address="Pardubice", isbn="978-80-7395-986-9" }