Detail publikačního výsledku

Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů

SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.

Originální název

Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů

Anglický název

Sensory evaluation of processed cheese analogues

Druh

Stať ve sborníku v databázi WoS či Scopus

Originální abstrakt

Tato práce se zabvá posouzením vlivu přídavku vybraných rostlinných olejů na senzorickou jakost modelových vzorků tavených sýrových analogů.Pro senzorické hodnocení vzhledu a barvy, lesku, textury a chuti a vůně byla použita sedmibodová stupnice hedonického typu. Intenzita vybraných deskriptorů off-flavouru (hořká, olejová, slaná, sýrová a jiná) byla hodnocena pomocí profilového testu. Přídavek rostlinného oleje významně ovlivnil (P<0.05) senzorick vlastnosti tavených sýrových analogů, hlavně chuť a vůni.

Anglický abstrakt

This work deal with the influence of the addition of selected vegetable oils on the sensory quality of model samples of processed cheese analogues. The seven-point hedonic scale was used for sensory evaluation of appearance and colour, gloss, texture and taste and aroma (flavour) of samples. The intensity of selected descriptors expressing off-flavour (e.g. sour, oily, bitter, salty, cheesy and others) were then evaluated using profile test. The addition of vegetable oil significantly (P<0.05) influenced sensory properties of processed cheese analogues, especially taste and aroma.

Klíčová slova

tavené sýrové analogy, flavour, senzorická kvalita

Klíčová slova v angličtině

processed cheese analogues; flavour; sensory quality

Autoři

SŮKALOVÁ, K.; VÍTOVÁ, E.; BUŇKA, F.

Vydáno

28.05.2014

ISBN

978-80-7305-670-4

Kniha

XVI. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků

Strany od

10

Strany do

12

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT111746,
  author="Kateřina {Sůkalová} and Eva {Vítová} and František {Buňka}",
  title="Senzorické hodnocení tavených sýrových analogů",
  booktitle="XVI. konference mladých vědeckých pracovníků
s mezinárodní účastí. Sborník příspěvků",
  year="2014",
  pages="10--12",
  isbn="978-80-7305-670-4"
}