Detail projektu

Implementace certifikačních procesů pro zajištění integrace rozptýlených zdrojů v souladu s požadavky Nařízení EU

Období řešení: 01.01.2022 — 31.12.2023

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 4. Veřejná soutěž THÉTA

- plně financující (2022-03-24 - nezadáno)

O projektu

Cílem projektu je identifikovat možnosti aplikace, analyzovat a v podobě metodiky zformulovat metody a procesy prokazování a udržování souladu výroben s požadavky na připojení na základě certifikátů. Nedílnou součástí je vymezení podmíněností, vazeb, zastupitelnosti a platnosti certifikátů. Zaměření je předpokládáno především na výrobny připojované do distribuční soustavy (DS) vysokého (vn) a nízkého napětí (nn). Současně je cílem nezbytný výzkum, vývoj a vymezení podpůrných certifikovaných metod a technik pro ověřování souladu komponent, výrobních jednotek a modulů a jejich monitoring testováním a měřením v laboratorních i provozních podmínkách. Tyto metody a techniky představují nástroj pro potřebné fyzické ověřování souladu, ke kterým je ověřování numerickou simulací komplementární.

Popis anglicky
The aim of the project is to identify applicability and in the form of a methodology to formulate methods and processes for power generating plants compliance verification with the connection network code requirements on the basis of certificates. Definition of conditionality, substitutability and validity of the certificates is an integral part of. Focus on the generating plants connected to medium and low voltage distribution systems is expected mainly. In parallel, necessary development and determination of supporting certified techniques for the compliance verification of components up to plants by testing under laboratory and operational conditions is the goal. These techniques provide a tool for the required physical verification, to which a compliance simulation is complementary.

Klíčová slova
Výrobní modul; Připojovací podmínky; Testování souladu; Certifikace

Klíčová slova anglicky
Power generating module; Grid code; Compliance testing; Certification

Označení

TK04010060

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Drápela Jiří, prof. Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Dvořáček Jiří, Ing. - spoluřešitel
Manhalter Michal, Ing. - spoluřešitel
Morávek Jan, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Onderek Aleš, Ing. - spoluřešitel
Toman Petr, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Vojtek Martin, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav elektroenergetiky
- příjemce (01.01.2022 - 31.12.2023)

Výsledky

DRÁPELA, J.; DVOŘÁČEK, J.; MORÁVEK, J.; VOJTEK, M.; TOMAN, P.; PTÁČEK, M.; MANHALTER, M.; ONDEREK, A.; ŠTÍCHA, P.; KRATOCHVÍL, P.; HRUŠKA, T. Testovací metody a techniky pro ověřování souladu výrobních zařízení a výroben s nařízením RfG a jejich monitoring. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2023. s. 1-127.
Detail

MASTNÝ, P.; MORÁVEK, J.; VOJTEK, M.; DRÁPELA, J.; DVOŘÁČEK, J.; VRÁNA, M.; KLUSÁČEK, J. Ověření souladu VM v rámci UPOS - praktické zkušenosti. Sborník 26. konference ČK CIRED 2023. 1. České Budějovice: EGC České Budějovice, 2023. s. 1-9. ISBN: 978-80-908793-1-7.
Detail

DRÁPELA, J.; DVOŘÁČEK, J.; MORÁVEK, J.; VOJTEK, M.; PTÁČEK, M.; TOMAN, P.; MANHALTER, M.; ONDEREK, A.; ŠTÍCHA, P.; KRATOCHVÍL, P.; HRUŠKA, T.: TK04010060-V1; Metodika ověřování a prokazování souladu výroben s požadavky. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Na Františku 32, 110 15 Praha 1 – Staré Město, odbor elektroenergetiky a teplárenství MPO ČR.. URL: https://www.ueen.fekt.vut.cz/metodika-overovani-a-prokazovani-souladu-vyroben-s-pozadavky. (metodika schválená)
Detail

DRÁPELA, J.; DVOŘÁČEK, J.; MANHALTER, M.; KURFIŘT, M.; VANĚK, J.: Ověřování, prokazování a posuzování souladu výroben s požadavky. HOTEL MAXIMUS RESORT, Brno (25.05.2023)
Detail