Detail projektu

Vývoj matematického modelu výroby FVE s akumulací u odběratelů v ČR

Období řešení: 01.07.2020 — 30.06.2022

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 4. veřejná soutěž Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- plně financující

O projektu

Hlavním cílem projektu je vyhodnotit potenciál a možnosti uplatnění FVE u jednotlivých skupin odběratelů na hladině nízkého napětí (nn). Hlavním kritériem řešení je přitom míra uplatnění výroby při pokrývání spotřeby samotného odběratele. Vyšší podíl využití výroby bez nežádoucích přetoků do sítě vede nejenom k lepší návratnosti investice na straně odběratele, ale i k omezení nepříznivých dopadů FVE do provozu distribuční soustavy (DS). Projekt je zaměřen na systémová řešení pro typové skupiny odběratelů v celé ČR, a proto jsou jeho výsledky relevantní především pro provozovatele distribučních soustav (V1). Současně lze výstupy z projektu využít i pro zhodnocení a citlivostní analýzu podmínek investičních dotačních titulů pro oblast malých FVE (program Nová zelená úsporám, výstup V2).

Označení

TJ04000003

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Bukvišová Zuzana, Ing. - hlavní řešitel
Morávek Jan, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Orságová Jaroslava, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Vrána Michal, Ing. - spoluřešitel

Útvary

Ústav elektroenergetiky
- odpovědné pracoviště (30.10.2019 - nezadáno)
oddělení-EEN-CVVOZE
- příjemce (01.07.2020 - 30.06.2022)

Výsledky

BUKVIŠOVÁ, Z.; MORÁVEK, J.; ORSÁGOVÁ, J.; PEŠEK, M.; VALA, Z.; VÍTKOVÁ, K.; VRÁNA, M. Odborná studie „Zhodnocení potenciálu pro uplatnění FVE“. 2022.
Detail

BUKVIŠOVÁ, Z.; MORÁVEK, J.; ORSÁGOVÁ, J.; PEŠEK, M.; VALA, Z.; VÍTKOVÁ, K.; VRÁNA, M.: SW SPROFA; SW provozu FVE s akumulací (SPROFA). EGÚ Brno, Hudcova 487/76a, 612 00 Brno-Medlánky. URL: https://www.ueen.fekt.vut.cz/sw-sprofa. (software)
Detail