Project detail

Vývoj matematického modelu výroby FVE s akumulací u odběratelů v ČR

Duration: 01.07.2020 — 30.06.2022

Funding resources

Technologická agentura ČR - 4. veřejná soutěž Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- whole funder

On the project

Hlavním cílem projektu je vyhodnotit potenciál a možnosti uplatnění FVE u jednotlivých skupin odběratelů na hladině nízkého napětí (nn). Hlavním kritériem řešení je přitom míra uplatnění výroby při pokrývání spotřeby samotného odběratele. Vyšší podíl využití výroby bez nežádoucích přetoků do sítě vede nejenom k lepší návratnosti investice na straně odběratele, ale i k omezení nepříznivých dopadů FVE do provozu distribuční soustavy (DS). Projekt je zaměřen na systémová řešení pro typové skupiny odběratelů v celé ČR, a proto jsou jeho výsledky relevantní především pro provozovatele distribučních soustav (V1). Současně lze výstupy z projektu využít i pro zhodnocení a citlivostní analýzu podmínek investičních dotačních titulů pro oblast malých FVE (program Nová zelená úsporám, výstup V2).

Mark

TJ04000003

Default language

Czech

People responsible

Morávek Jan, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Orságová Jaroslava, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Vrána Michal, Ing. - fellow researcher
Bukvišová Zuzana, Ing. - principal person responsible

Units

Department of Electrical Power Engineering
- (2019-10-30 - not assigned)
division-EEN-CVVOZE
- (2020-07-01 - 2022-06-30)

Results

BUKVIŠOVÁ, Z.; MORÁVEK, J.; ORSÁGOVÁ, J.; PEŠEK, M.; VALA, Z.; VÍTKOVÁ, K.; VRÁNA, M. Odborná studie „Zhodnocení potenciálu pro uplatnění FVE“. 2022.
Detail

BUKVIŠOVÁ, Z.; MORÁVEK, J.; ORSÁGOVÁ, J.; PEŠEK, M.; VALA, Z.; VÍTKOVÁ, K.; VRÁNA, M.: SW SPROFA; SW provozu FVE s akumulací (SPROFA). EGÚ Brno, Hudcova 487/76a, 612 00 Brno-Medlánky. URL: https://www.ueen.fekt.vut.cz/sw-sprofa. (software)
Detail