Detail projektu

Výzkumná zpráva pro projekt DAR společnosti Škoda auto, a.s. k tématu Jízda v koloně vozidel, vliv asistenčních systémů na změnu chování řidiče

Období řešení: 09.09.2011 — 07.02.2012

Zdroje financování

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- plně financující (2011-09-09 - 2012-02-07)

O projektu

Tento projekt pojednává o problematice řidiče ve vztahu k jízdě v koloně vozidel včetně vlivu asistenčních systémů vozidla na změnu chování řidiče. Zabývá se psychickou stránkou řidiče, modelem chování řidiče a způsoby chování řidičů v silničním provozu, stresovými faktory působícími na řidiče, agresivitou řidiče a dále potom vybranými asistenčními systémy vozidla, dopravní nehodovostí v kolonách a v neposlední řadě problematikou dodržování bezpečné vzdálenosti za vozidlem.

Popis anglicky
This project discusses the issue of drivers in relation to driving in a convoy of vehicles including the impact of vehicle assistance systems to change driver behavior. It deals with the psychological aspect of the driver, the driver's behavior model and the behavior of drivers in traffic, stress factors affecting the drivers, aggressiveness of drivers and also selected vehicle assistance systems, traffic accident rates in convoys and not least the issue of observance of a safe distance behind the vehicles.

Klíčová slova
Řidič, vnímání, chování, asistenční systémy vozidel, nehodovost v kolonách vozidel

Klíčová slova anglicky
Driver, perception, behavior, assistance systems of vehicles, accident rate in car convoys

Označení

DAR

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav soudního inženýrství
- příjemce (09.09.2011 - nezadáno)
ŠKODA AUTO a.s.
- objednatel (01.01.1900 - nezadáno)

Výsledky

VÉMOLA, A.; ZEMÁNEK, L.; PRNKA, J.; MAZÁNKOVÁ, M.; ŠIŠKA, A. Výzkumná zpráva pro projekt DAR společnosti Škoda auto, a.s. k tématu Jízda v koloně vozidel, vliv asistenčních systémů na změnu chování řidiče. Brno: Ústav soudního inženýrství, 2011. s. 1-2.
Detail

VÉMOLA, A.; ZEMÁNEK, L.; PRNKA, J.; MAZÁNKOVÁ, M.; ŠIŠKA, A. Výzkumná zpráva pro projekt DAR společnosti Škoda Auto, a.s. k tématu Jízda v koloně vozidel, vliv asistenčních systémů na změnu chování řidiče. Brno: Ústav soudního inženýrství, 2011. s. 1-70.
Detail