Detail projektu

Stanovení hladiny intenzity elektromagnetického záření při vysoušení různých druhů vlhkého zdiva mikrovlnnou metodou

Období řešení: 01.02.2005 — 31.12.2005

Zdroje financování

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR - Fond rozvoje vysokých škol (FRVŠ)

- plně financující (2005-02-01 - 2005-12-31)
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- částečně financující (2007-06-08 - nezadáno)

O projektu

Využívání mikrovlnné techniky pro odstraňování vlhkosti ze stavebních látek a konstrukcí je poměrně nová a vysoce efektivní technologie, která se v současné době velmi rychle rozvíjí. Mikrovlnné záření umožňuje v krátké době ohřát vodu obsaženou ve stavební látce nebo konstrukci, která následně v podobě vodní páry uniká pórovitým prostředím (difúzí) do okolí. Mikrovlnné záření je možno užít pro vysoušení většiny pórovitých stavebních látek a to jak látek anorganických silikátových (keramika, omítky, beton, pórobeton), tak stavebních látek organických (dřevo, materiály na bázi dřeva). Mikrovlnné záření má mnoho podobných vlastností s viditelným zářením. Šíří se přímočaře, může se lámat, odrážet a v určitých případech koncentrovat do jednoho bodu. K lomu a odrazu mikrovln dochází na rozhraní dvou materiálů rozdílných dielektrických vlastností - tedy na přechodu mikrovln ze vzduchu do ohřívané látky, ale i na přechodu jedné složky heterogenního materiálu do složky druhé. O podílu odraženého a dále postupujícího mikrovlnného záření rozhoduje především rozdíl elektrických vlastností obou prostředí, ale i úhel dopadu mikrovln na plochu rozhraní. Pro lom mikrovln, který je rovněž ovlivněn vlastnostmi obou prostředí, platí optické zákony. Popsané jevy spolu s vlnovým charakterem mikrovlnného záření jsou jednou z příčin anomálních jevů, které doprovází mikrovlnný ohřev dielektrických materiálů, především výskytu vysokých a nízkých teplot v určitých i nepředpokládaných místech. Cílem projektu je vyhodnocení hladin intenzity mikrovlnného záření v prostoru, jelikož bezpečnost práce s neionizujícím zářením je nedílnou součástí možností využití této metody ve stavební praxi.

Popis anglicky
The microwave methods can be used where the other techniques break down or they are not so effective. During the application of this method it is necessary to observe on protection from non-ionization radiation which is one of the basic requirements of bylaw no. 480/2000 Sb. By this decree of the government are given the conditions about the health protection of person exposed electric or magnetic field and electromagnetic radiation with frequency 0 Hz – 300 GHz. The article discusses about this decree of the government about personal irradiation limits. It contents also measurement of electromagnetic radiation intensity.

Klíčová slova
microwave method - mikrovlnná metoda, moisty - vlhkost

Klíčová slova anglicky
microwave method - mikrovlnná metoda, moisty - vlhkost

Označení

QF3163 - chyba (pozn. CVIS)

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Fakulta stavební
- příjemce (01.02.2005 - 31.12.2005)

Výsledky

ALEXA, Tomáš; ZEJDA, Pavel; NOVOTNÝ, Miloslav. Odstraňování vlhkosti z vybraných druhů spojovacích malt mikrovlným ohřevem a ověření vlivu MW zářenín na mechanické vlastnosti spojovacích malt. In Zborník z konferencie s medziárodnou účasťou PORUCHY A REKONSTRUKCIE OBVODOVÝCH PLÁŠŤOV A STRIECH. Košice: Dom techniky ZSVTS Košice, s.r.o., 2005. s. 133-137. ISBN: 80-232-0245-6.
Detail

ZEJDA, Pavel; ALEXA, Tomáš; NOVOTNÝ, Miloslav. Analýza útlumu mikrovlnného záření při vysoušení vzorku pálené cihly. In Sborník z 27.konference SANACE A REKONSTRUKCE STAVEB 2005. Blansko: Reprocentrum a.s., 2005. s. 217-220. ISBN: 80-02-01768-4.
Detail

ALEXA, Tomáš; NOVOTNÝ, Miloslav. Posouzení mechanických vlastností spojovacích malt zdiva při aplikaci MW ohřevu. In Sborník z 27. konference SANACE A REKONSTRUKCE STAVEB 2005. Blansko: Reprocentrum a.s., 2005. s. 213-216. ISBN: 80-02-01768-4.
Detail

ZEJDA, Pavel; ALEXA, Tomáš; NOVOTNÝ, Miloslav. Experimentální měření hustoty zářivého toku při vysoušení zdiva mikrovlnným zářením. In Zborník z konferencie s medzinárodnou účasťou PORUCHY A REKONSTRUKCIE OBVODOVÝCH PLÁŠŤOV A STRIECH. Košice: Dom techniky ZSVTS Košice, s.r.o., 2005. s. 139-144. ISBN: 80-232-0245-6.
Detail