Detail oboru

Základy strojního inženýrství

FSIZkratka: B-STIAk. rok: 2022/2023

Program: Strojírenství

Délka studia: 3 roky

Akreditace od: 1.9.2003Akreditace do: 31.12.2024

Profil

Bakalářský obor „Strojní inženýrství“ je primárně určen jako nejefektivnější příprava ke studiu ve vyšším (magisterském studiu). Absolventi oboru získají široký odborný základ, který jim umožní pokračovat ve studiu některého oboru v dvouletém navazujícím magisterském studijním programu v oblasti strojního inženýrství.

  • Absolventi tohoto oboru si mohou vybrat libovolný z oborů dvouletého navazujícího magisterského studijního programu (v současné době cca 20 oborů).

  • Po absolvování bakalářského studia však mohou rovněž ihned odejít do praxe, kde se mohou uplatnit například v technických funkcích ve vývojových, konstrukčních a technologických pracovištích podniků, ve strojírenských podnicích, službách a obchodu.

Klíčové výsledky učení

Absolventi získají znalosti na základní inženýrské úrovni:

  • z předmětů obecného teoretického základu (matematika, konstruktivní geometrie, fyzika, chemie, atd.),
  • z průpravných teoretických předmětů s užší vazbou na strojní inženýrství (mechanika tuhých a poddajných těles, nauka o materiálu, termomechanika a hydromechanika),
  • z oblasti strojírenské technologie (výrobní technologie, technologie obrábění).
Absolventům uvedená úroveň znalostí umožní jak jejich praktickou aplikaci při užívání, tak především další rozvoj ve studiu konstrukčních a aplikačních inženýrských oborů v navazujícím magisterském studiu.
Součástí výuky je zvládnutí cizího jazyka na střední úrovni.

Profesní profil absolventů s příklady

  • Obor „Strojní inženýrství” je koncipován tak, aby poskytl studentům co nejširší všeobecné technické vzdělání z oblasti strojírenství. Tento všeobecný záběr oboru může být pro studenty výhodou. Absolventi totiž nejsou úzce profilováni, což jim umožní širší uplatnění na trhu práce. Řada zaměstnavatelů totiž požaduje zejména všeobecně vzdělané technické pracovníky, přičemž užší specializaci provede sám zaměstnavatel formou školení v daném podniku.
  • Širší odborný a teoretický základ oboru může být výhodou při dalším eventuálním studiu na jiné vysoké škole či fakultě u nás i v zahraničí.
  • Další výhodou všeobecně koncipovaného bakalářského oboru „Strojní inženýrství” je skutečnost, že studenti odloží konečné rozhodnutí o výběru cílového oboru magisterského studia. Většina absolventů středních škol nemá dostatečně přesný přehled o možných oborech v oblasti strojního inženýrství a studenti potřebují získat k takovému rozhodnutí určité zkušenosti.

Garant


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.