Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2020/2021Zaměření: Stavba letadel a provoz letadel

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2024

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Aktvní řízení proudu jako nástroj rozšíření obálky pracovních režimů leteckých profilů

    Téma navazuje na vyzkumné aktivity Leteckého ústavu v oblasti externí aerodynamiky v leteckých aplikacích. Cílem je ověření specifického konceptu aktivního řízení proudu na leteckém profilu v experimentálních podmínkách a pomocí simulačních nástrojů CFD.

    Školitel: Juračka Jaroslav, doc. Ing., Ph.D.

  2. Architektura systému Health Monitoringu pro letadlovou techniku

    Mezi technologiemi, které pro letadlovou techniku aktuálně zažívají největší rozvoj jsou technologie pro sledování stavu, health monitoring. Vývoj těchto technologií se děje jak pro monitoring stavu draku letounu, tak pro monitoring stavu různých soustav letadel. Letecký ústav VUT-FSI je dlouhodobě zapojen do výzkumných projektů, které mají za cíl výzkum a vývoj těchto technologií. V rámci disertační práce se předpokládá řešení výzkumných úkolů souvisejících s vývojem technologií health monitoringu pro draky či soustavy letadel. Důraz bude kladen na analýzy předpisové báze, návrh architektury s ohledem na parametry spolehlivosti, zálohování postupů health monitoringu a prokazování ekvivalence k údržbovým zásahům.

    Školitel: Hlinka Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  3. Metody zkoušek součástí kosmických zařízení

    Zkušební postupy pro splnění požadavků kladených na součásti kosmických zaříení v průběhu jejich vývoje a přípravy pro aplikaci v kosmických podmínkách vyžadují dodržení postupů definovaných ve standardech ECSS. Jejich implementace pro praktickou realizaci vyžaduje vytvoření metodického postupu a návrh celého experimentu. Téma se potenciálně bude zabývat oblastí mechanických zkoušek rozměrných dĺů kosmických zařízení.

    Školitel: Jebáček Ivo, doc. Ing., Ph.D.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.