Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2020/2021Zaměření: Stroje a zařízení

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2024

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Vliv technologie obrábění na tvarovou přesnost obrobku

    Cílem této dizertační práce je na základě systémového přístupu analýza a popsání vlivu nastavení technologie obrábění na výslednou tvarovou přesnost obrobku. Nastavení řezných podmínek podléhá mnoha faktorům, pro které jsou hledány optimální řezné podmínky. V oblasti přesné výroby se potom jedná zejména o dokončovací operace, kde je požadavkem obrobení součásti v požadovaných rozměrových a tvarových tolerancích včetně předepsané kvality povrchu. Geometrická přesnost stroje je u dokončovacích operací úzce propojena s nastavením řezných podmínek, což vede k otázce, jak moc jsme schopni ovlivnit výslednou rozměrovou a tvarovou přesnost nastavením geometrie stroje a nastavením řeznými podmínkami. Očekávaným výstupem práce je analýza a popis vlivu nastavení řezných podmínek na výsledném tvaru obrobku a využití těchto znalostí pro další zpřesňování predikce rozměrové a tvarové přesnosti obráběných součástí v oblasti přesného strojírenství.

    Školitel: Blecha Petr, doc. Ing., Ph.D., FEng.

  2. Využití metod strojového učení pro posouzení a predikci stavu obráběcího stroje v kontextu Průmyslu 4.0

    Jedním z průvodních jevů, které je možné spojovat s fenoménem tzv. Průmyslu 4.0, je cílené zvyšování senzorického vybavení obráběcích strojů, což má za následek čím dál obtížnější kontextualizaci sbíraných dat. Snaha, kterou představuje získání přesnější informace o stavu stroje, se často nesetkává s úspěchem. Cílem této dizertační práce je vytvoření samoudržitelného systému pro dostatečně přesnou indikaci a predikci stavu obráběcího stroje, jehož jádrem budou metody strojového učení.

    Školitel: Marek Jiří, prof. Dr. Ing., Ph.D., DBA

  3. Zavádění inovativních přístupů pro zvyšování výrobní přesnosti CNC obráběcíh strojů

    Cílem této dizertační práce je na základě systémového přístupu vytvoření inovativního přístupu pro zvyšování výrobní přesnosti CNC obráběcích strojů v průmyslu. Právě inovativní přístupy můžou vést k vysokým pokroků v oblasti výrobní přesnosti. Zavádění potom těchto prvků ve výrobě klade vysoké nároky na prokázání funkčnosti ve výrobním podniku. Součástí této práce je navrhnout postupy, které povedou ke zvyšování výrobní přesnosti pomocí moderních progresivních metod, a dále budou navrženy postupy efektivního zavádění těchto metod ve výrobním prostředí. Očekávaným výstupem práce je návrh metodického postupu pro zvyšování a zavádění výrobní přesnosti na CNC obráběcích centrech za využití inovaticnéch přístupů.

    Školitel: Blecha Petr, doc. Ing., Ph.D., FEng.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.