Detail předmětu

Technologie recyklace odpadních materiálů

FCH-MCO_ROMAk. rok: 2009/2010

Smyslem je ukázat základní technologické poznatky z oblasti úpravy a využití odpadních materiálů. Kapitoly: základní pojmy, legislativa životního prostředí ve vztahu k výrobě, metody analýzy a syntézy recyklačních technologických procesů, membránové procesy, pyrolýza, biotechnologie, biometalurgie, informační systémy. Přehled o recyklačních postupech zaměřených na papír, kaly z ČOV, plasty, pryž, sklo, železné a neželezné kovy, stavební materiály atp. Osnova předmětu: Zákony v životním prostředí. Základní pojmy, významnost odpadů, technologické procesy, ekonomické souvislosti. Metody analýzy a syntézy recyklačních a maloodpaových technologií. Moderní metody procesů, týmová práce, variantní návrhy. Separační postupy v recyklačních technologiích. Membránové procesy. Pyrolýza. Spalování. Biotechnologie organických látek. Biometalurgie. Informační systémy

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Student získá přehled o databázích soustřeďujících různé typy odpadních surovin a poznatky o možných způsobech jejich využití, naučí se analyzovat možnosti snížení produkce odpadů nebo jejich zpětného využití.

Prerekvizity

Základy technologie anorganické a organické výroby, fyzikálně-chemických procesů, základy strojních zařízení z oboru úpravy surovin, anorg. a org. výroby a biotechnologie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmětem zkoušky je prověření znalostí o základních typech sekundárních surovin a možných postupech jejich využití. Součástí zkoušky je prezentace semestrální práce zaměřené na recyklaci vybrané komodity. Struktura projektu: odkaz na příslušné dotčené zákony ochrany ŽP, teoretický základ technologie úpravy/recyklace/využití, praktický příklad, ekonomika, reference, realizovaný provoz/výzkum, vlastní zhodnocení postupu, klady/zápory, závěr, informační zdroje. Forma: .ppt, .doc, cca 10´min projevu, tabulky, schémata, grafy.

Osnovy výuky

1. Zákony v životním prostředí 2. Základní pojmy, významnost odpadů, technologické procesy, ekonomické souvislosti 3. Metody analýzy a syntézy recyklačních a maloodpaových technologií 4. Moderní metody procesů, týmová práce, variantní návrhy 5. Separační postupy v recyklačních technologiích 6. Membránové procesy 7. Pyrolýza 8. Spalování 9. Biotechnologie organických látek 10. Biometalurgie 11. Informační systémy

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními technologickými postupy pro úpravu a využívání odpadních materiálů.
Úkolem předmětu je, aby si studenti uvědomili, že využívání odpadů je nezbytná nutnost a že je třeba o tom uvažovat již při vývoji nových materiálů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHM magisterský navazující

    obor NPCO_CHM , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHM magisterský navazující

    obor NKCO_CHM , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor