Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail předmětu
FCH-MC_ACP2Ak. rok: 2025/2026
Předmět se dotýká problematiky zbožíznalství a detailně se věnuje analýze základních druhů potravin jako např.: ovoce a zelenina, potraviny s vyšším obsahem škrobu, mléčné výrobky, potravyny s vyšším obsahem proteinů, tuky a oleje, potraviny s vyšším obsahem cukru, sůl a další koření, nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje. Študenti jsou seznámeni nejenom s metodickými pokyny pro analýzu těchto potravin, ale i s platnou legislativou v oblasti kontroly kvality a nezávadnosti potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Pro udělení zápočtu je nutné napsat zápočtový test s minimálním počtem bodů =50. Předmět je ukončen úspěšným absolvováním ústní zkoušky. Při ústní zkoušce bude studentovi položena jedna otázka z problematiky oboru v souladu s osnovou předmětu. Hodnocena bude úroveň znalostí studenta a schopnost reagovat na zadané otázky. Hodnocení zkoušky odpovídá systému ECTS.
Účast na přednáškách a cvičeních není kontrolována.
Učební cíle
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
Cílem předmětu je utřídit, propojit a rozvinout znalosti z oborů biologie, biochemie, anorganické, organické a teoretické analytické chemie a aplikovat tyto znalosti v rámci kontrolní praxe potravinářského průmyslu a inspekce potravin. V rámci předmětu jsou především diskutovány principy a aplikace moderních analytických metod pro ověřování kvality a zdravotní nezávadnosti potravin a zejména metody pro ověřování autenticity potravin a metody sloužící k odhalování falšování potravin.
Náplní doplňujícího cvičení je práce s platnou legislativou a s technickými normami. Studenti jsou také seznámeny s reálnými problémy vyskytujícími se v laboratoři zabývající se analýzou potravin a jsou seznámeny s principy interpretace a zpracování naměřených dat.
1. Úvod do studia2. Kontrola kvality v analytické laboratoři3. Přehled analytických metod 4. Příprava vzorku k analýze5. Zelenina a ovoce6. Škrobové potraviny7. Potraviny s vysokým obsahem bílkovin8. Tuky a oleje9. Potraviny s vysokým obsahem cukru a soli10. Nealkoholické nápoje 11. Alkoholické nápoje12. Kontaminanty v potravinách13. Izotopová analýza
Cvičení