Detail předmětu

Základy udržitelného navrhování zařízení a procesů pro ochranu životního prostředí

FAST-CZV-ZUNAk. rok: 2024/2025

Posluchači budou v tomto předmětu uvedeni do základů a principů udržitelného navrhování zásadních environmentálních procesů, jejich dílčích subsystému a zařízení při využití konceptu jednotkových operací. Budou přehledně seznámeni s nejvýznamnějšími technologickými zařízeními, uskutečňujícími v procesech na ochranu životního prostředí zásadní jednotkové operace a dodávku základních energií, jež tyto procesy pro svou činnost nezbytně potřebují. Součástí výkladu bude také objasnění zásadních aspektů a momentů návrhu těchto zařízení včetně základních souvislostí mezi energetickou koncepcí procesů na ochranu životního prostředí a jejich ekonomikou. Opomenuty ve výkladu nezůstanou ani současné nejmodernější trendy v návrhu procesů na ochranu životního prostředí, zahrnující principy systémového (integrovaného) návrhu těchto procesů, umožňující realizovat některé procesy na ochranu životního prostředí v podobě návrhu modulárních částí a subsystémů anebo navrhnout a nasadit do těchto procesů tzv. multifunkční integrovaná zařízení, vyznačujících se nejen redukcí prostorových nároků na realizaci předmětných procesů pro ochranu životního prostředí procesu, ale i redukcí investičních a provozních nákladů u těchto moderních řešení.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Vstupní znalosti

Prerekvizity:

Předmět: Životní prostředí, legislativa

Korekvizity:

Předmět: Obnovitelné zdroje energie

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Workbased assignment (semestrální práce), kolokvium.

Student se účastní úvodní přednášky a konzultuje on-line zpracování semestrální práce v rozsahu 1 000 slov. Zakončení kurzu bude provedeno prostřednictvím kolokvia konaného v rámci zakončení modulu.

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout posluchačům v přehledné podobě základní informace z oblasti udržitelného navrhování zařízení a procesů pro ochranu životního prostředí, především vzájemné souvislosti mezi technologickým chováním zásadních zařízení v procesu, energetickou náročností, ekonomikou a požadavky na ochranu životního prostředí. 

Studijní opory

WICHTERLE Kamil, VEČEŘ Marek, Základy procesního inženýrství, učební text, VŠB-TU Ostrava, 2012, ISBN 978-80-248-2580-9. (doporučené statě)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-MSCEE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Úvodní seminář, koncept jednotkových operací environmentálních procesů, zadání témat semestrálních prací
  2. Základní souvislosti energetické koncepce a ekonomiky v integrovaném návrhu environmentálního procesu
  3. Základy návrhu zásadních energetických zařízení pro environmentální technologie, modulární řešení a multifunkční integrovaná zařízení
  4. Základy bilancování procesů pro ochranu životního prostředí
  5. Principy spalování, spalovací zdroje a znečištění ovzduší
  6. Technologie a systémy čištění spalin a odpadních plynů – I.
  7. Technologie a systémy čištění spalin a odpadních plynů – II.
  8. Konzultace řešení semestrálních prací a samostudium
  9. Konzultace řešení semestrální prací a samostudium
  10. Obhajoby a odevzdání semestrálních prací