Detail předmětu

Poruchy, sanace a rekonstrukce

FAST-CZV-PSRAk. rok: 2024/2025

Předmět je koncepčně rozdělen do dvou dílčích částí: diagnostika stavebních konstrukcí, renovace a sanace stavebních konstrukcí a objektů a sanace vlhkých konstrukcí.

Část „diagnostika stavebních konstrukcí“ je zaměřena na metody ověřování spolehlivosti návrhu inženýrské konstrukce, a především na testování znaků spolehlivosti existujících konstrukcí. Spolehlivostní schéma stavebního objektu. Uspořádání modelových zkoušek, způsoby zatěžování a metody snímání statických a dynamických veličin. Stanovení chyb snímaných veličin, metrologie. Bezdotykové metody snímání deformací, digitální analýza obrazu a jeho zpracování. Principy lomové mechaniky. Měření parametrů pro stanovení napjatosti. Automatizace měření.

Vady a poruchy stavebních hmot (návrh, dokumentace, realizace). Hodnocení jednotlivých druhů agresivních prostředí a jejich vliv na stavební materiály. Mechanismy rozpadu betonu a koroze výztuže Účinky působení vlhkosti, tepla. A zatížení. Metody ochrany betonu. Metody ochrany výztuže. Teorie sanace betonů. Požadavky na správkový materiál a volba materiálů. Sanace betonů a železobetonů v konstrukcích: Vliv technologie na trvanlivost betonů. Úprava povrchu před aplikací sanačních hmot. Sanační materiály - druhy, rozdělení, stříkané malty a betony. Povrchové úpravy - druhy, vlastnosti, použití. Injektáže. Kontrola kvality sanace betonů a železobetonů.

Sanace vlhkého zdiva (cihelné, smíšené, kámen). Průzkumy, moderní metody.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Vstupní znalosti

Základní metody zkoušení a diagnostiky stavebních konstrukcí.

Moderní přístupy k rekonstrukci stavebních objektů.

Základy silikátové chemie z oboru struktury silikátů, znalosti návrhu složení betonů pro předem zadané konečné vlastnosti betonu, znalost vlastností vstupních surovin pro výrobu betonu a jejich zkoušení.

Výroba a vlastnosti maltovin (zejména cementy); druhy a vlastnosti polymerních materiálů; složení a výroba betonu, jeho zkoušení v čerstvém i ztvrdlém stavu; laboratorní metody pro zkoušení vlastností stavebních materiálů.

Možnosti sanace vlhkého zdiva. Stavebně fyzikální zákonitosti pohybu vody ve stavebních konstrukcích.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Závěrečná zkouška/test, kolokvium.

Zakončení formou písemného testu o 20 otázkách. Test proběhne prostřednictvím on-line platformy, např. Moodle. Kolokvium v rámci zakončení modulu.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy v oblasti metod experimentální analýzy stavebních konstrukcí a konstrukčních prvků v návaznosti na analytické modelování při stochastickém přístupu.

Získat základní znalosti a orientaci v oblasti údržby a modernizace stavebních konstrukcí a objektů, ochrany památkových objektů a příslušných předpisů.

Seznámení s problémy korodovaných staveb, a to zejména se zřetelem na příčiny poruch, druh korozního prostředí, volbu vhodných stavebních materiálů a možnosti sanace.

Sanace železobetonových konstrukcí, zděných konstrukcí a sanace dřeva. Získání informace o příčinách poruch a možnostech jejich sanace.

Cílem je rovněž získat přehled o vlhkostním působení na stavební konstrukce a látky, získat znalosti o vlhkostních průzkumech a představit moderní metody sanace vlhkého zdiva.

Studijní opory

Studentům budou poskytnuty studijní opory a materiály.

Beneš, P., - Studijní opory FAST VUT v Brně pro předměty CH51 – Sanace a adaptace budov, 2007.

Základní literatura

Emmons, P. H.; Drochytka, R., Jeřábek, Z. Sanace a údržba betonu v ilustracích. B.v. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1999. ISBN 0-87629-286-4.

(CS)

Matoušek, M., Drochytka, R. Atmosférická koroze betonů. Praha: Informační kancelář pro stavebnictví, 1998. ISBN 80-902558-0-9.

(CS)

Holický, M., Marková, J.: Zásady navrhování stavebních konstrukcí, ČKAIT, 2007, ISBN 978-80-87093-27-6.

(CS)

Holický, M., Marková, J., Sýkora, M.: Zatížení stavebních konstrukcí, ČKAIT, 2010, ISBN 978-80-87093-89-4.

(CS)

ČSN P 73 0610 (2000) – Hydroizolace staveb – Sanace vlhkého zdiva – Základní ustanovení

(CS)

DROCHYTKA, R., DOHNÁLEK, J., BYDŽOVSKÝ, J., PUMPR, V., DUFKA, A., DOHNÁLEK, P. Technické podmínky pro sanace betonových konstrukcí TP SSBK III. 1. vydání. Sdružení pro sanace betonových konstrukcí, Brno 2012. ISBN 978-80-260-2210-7.

(CS)

EMMONS, P., H., DROCHYTKA, R., JEŘÁBEK, Z. Sanace a údržba betonu v ilustracích. 1. vydání. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1999, 334 stran, ISBN 0-87629-286-4

(CS)

MATOUŠEK, M., DROCHYTKA, R. Atmosférická koroze betonů. 1. vydání. Praha: IKAS, 1998, 171 stran, ISBN 80-902558-0-9

(CS)

ČSN EN 1504-2 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí - Definice, požadavky, kontrola kvality a hodnocení shody - Část 2: Systémy ochrany povrchu betonu.

(CS)

ČSN EN 1504-3 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí - Definice, požadavky, kontrola kvality a hodnocení shody - Část 3: Opravy se statickou funkcí a bez statické funkce.

(CS)

ČSN EN 1504-9 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí – Definice, požadavky, kontrola kvality a hodnocení shody – Část 9: Obecné zásady pro používání výrobků a systémů.

(CS)

ČSN EN 1504-10 Výrobky a systémy pro ochranu a opravy betonových konstrukcí – Definice, požadavky, kontrola kvality a hodnocení shody – Část 10: Použití výrobků a systémů a kontrola kvality provedení.

(CS)

Doporučená literatura

Mehta, M., Scarborough, W., Armpriest, D.: Building construction: principles, materials, and systems, NY: Pearson, 2018, ISBN 978-0-13-445417-7.

(EN)

Technologie prací na železničním svršku, ČKAIT, 2019, ISBN 978-80-88265-17-7.

(CS)

Zajíček, J.: Technologie stavby vozovek, ČKAIT, 2014, ISBN 978-80-87438-59-6.

(CS)

Kolektiv autorů: Technologie prací na železničním svršku, ČKAIT, 2019, ISBN 978-80-88265-17-7.

(CS)

Vlček, M., Beneš, P. – Poruchy a rekonstrukce staveb II. Brno: Nakladatelství ERA. 2005. ISBN 80-7366-013-X

(CS)

Balík, M. – Odvlhčování staveb, Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2693-9

(CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program CZV3-MSCCE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný
  • Program CZV3-MSCEE celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz, 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Experimentální analýza stavebních konstrukcí a prvků. Spolehlivostní schéma stavebního objektu a jeho modelování.

2. Experimentální zatěžovací zkoušky a lomové parametry cementových kompozitů.

3. Metody experimentálního ověření reologických vlastností betonů v laboratorních podmínkách a in-situ.

4. Vady a poruchy stavebních hmot (návrh, dokumentace, realizace). Druhy agresivních prostředí a jejich vliv na stavební materiály (plyny korodující beton, zjišťování agresivity vod působících na železobetonové konstrukce.

5. Mechanismy rozpadu betonu a koroze výztuže (koroze kovových vložek v betonu, vznik trhlin a odlupování vyvolané korozí, působení agresivních chemikálií, rozpad působením mrazu, karbonatace, sulfatace, vápenaté rozpínání, hořečnaté rozpínání, napadení sírany aj.).

6. Metody ochrany betonu. Metody ochrany výztuže. Teorie sanace betonů. Opravy povrchů – rozbor, strategie návrh. Požadavky na správkový materiál a volba materiálů. Povrchové úpravy.

7. Strategie sanace betonu – kritéria pro výběr vhodných materiálů a technologií. Obsah technologického předpisu sanace.

8. Metodiky předúpravy betonu a výztuže. Správkové hmoty pro reprofilaci betonu, materiálové báze, vlastnosti, metody aplikace. Kontrolní zkoušky, metodiky, četnosti.

9. Příčiny vlhnutí zdiva stavebních objektů a vlhkostní průzkumy. Transport vlhkosti ve stavebních konstrukcích. Moderní metody sanace vlhkého zdiva.

10. Závěrečné vyhodnocení předmětu (písemná zkouška/test).