Detail předmětu

Řemeslné techniky

FA-RET-NEAk. rok: 2023/2024

Základní znalost řemeslných technik, používaných materiálů i postupů truhlářské výroby představují nezbytnou znalost architekta při interiérové a exteriérové tvorbě mobiliářových prvků z masivního dřeva i dalších aglomerovaných materiálů na bázi dřeva. Teoretické znalosti jsou v rámci výuky prakticky demonstrovány a každý student se aktivně podílí na výrobě konstrukčních spojů i finálního mobiliářového prvku. Praktická výuka předmětu řemeslných technik seznamuje studenty s provozem truhlářské dílny, bezpečností práce, používanými materiály, technologií i samotnou tvorbou a výrobou nábytkovéno mobiliářového prvku, který je určen pro konkrétní použití v architektonickém prostoru.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav prostorové tvorby (UPT)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

K zápočtu je třeba splnit následující:
  • aktivní účast ve všech praktických cvičeních v dílnách vč. splnění zadaných dílčích úkolů.
  • odevzdání vyrobeného mobiliářového prvku dle zadání (nábytkový solitérní prvek - stolička, odkládací stolek, konferenční stolek, židle, věšák, lampa, doplněk interiéru, apod.).

Student je povinen absolvovat cvičení v dílnách s možností nahrazení ve zkouškovém období. Ve cvičení je student také seznámen s bezpečností a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti technických zařízení. Student se povinně účastní minimálně deseti cvičení praktické výuky a absolvování úvodního školení BOZP je povinné, pro následnou účast na cvičení.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu Řemeslné techniky je seznámit studenty bakalářského studijního programu se základy stavebnětruhlářské a truhlářské výroby. Proškolit studenty v bezpečnosti práce a ochraně zdraví při práci s ručním a strojním vybavením specializované truhlářské dílny, tak aby studenti byli schopni samostatně využívat prostor rukodílny i v navazujících předmětech a ateliérech při tvůrčí práci.
  • Student získá základní znalosti o ručním zpracování truhlářského řeziva a osvojí si práci s běžným ručním nářadím na jeho opracování.
  • Student získá základní znalosti o strojním zpracování truhlářského řeziva a osvojí si práci se základním strojním vybavením i použití ručních elektrických nástrojů na jeho opracování.
  • Student získá znalosti o výrobě a použití základních truhlářských spojů.
  • Student si osvojí základní vlastnosti materiálů na bázi dřeva.
  • Student bude schopen zvolit vhodnou konstrukci a materiálové řešení.
  • Student bude seznámen s principy bezpečnosti práce.

Základní literatura

FORRESTER, Paul a Michelle PICKERING. The woodworker's technique bible: the essential illustrated reference. Ontario: Firefly Books, 2009. ISBN 1554074886. (EN)
LANG, Robert W. Great book of shop drawings for craftsman furniture: authentic and fully detailed plans for projects you can build. Revised & expanded second edition. East Petersburg, PA: Fox Chapel Publishing, 2017. ISBN 978-1565239180. (EN)
KORN, Peter. Woodworking basics: mastering the essentials of craftsmanship. Newtown, CT: Taunton Press, c2003. ISBN 978-1561586202. (EN)
FLEXNER, Bob. Understanding wood finishing: how to select and apply the right finish. 3rd revised edition. Mount Joy, PA: Fox Chapel Publishing, 2021. ISBN 978-1497101470. (EN)
HOADLEY, R. Bruce. Understanding wood: a craftsman's guide to wood technology. [Emeryville, CA]: Publishers Group West [distributor], c2000. ISBN 978-1561583584. (EN)
PEKOVICH, Michael. Foundations of woodworking. Newtown, CT: The Taunton, Press, 2021. ISBN 978-1641551625. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BE_A+U bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Obsah bloků výuky:
  1. Úvod a školení BOZP (1 × 2 hodiny cvičení):
    • seznámení s náplní předmětu, ruční a strojní vybavení dílny
    • školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci v truhlářské dílně
  2. Praktická cvičení v dílnách (12 × 2 hodiny cvičení):
    • ruční a strojové opracování dílů výrobku, výroba truhlářských spojů
    • materiály používané při výrobě a jejich vlastnosti
    • kompletace a montáž výrobku, dokončení a povrchová úprava
    • praktická výroba konkrétního výrobku