Detail předmětu

Dějiny architektury 1

FA-DA1-TEAk. rok: 2023/2024

První část cyklu dějiny architektury je zaměřena na objasnění základních pojmů, které se týkají historické a teoretické reflexe architektury a které prostupují dějinami architektury od nejstarších údobí po dnešek. S touto obecnou problematikou jsou studenti seznámeni v rámci seminářů metodou reverse class.
V rámci seminářů jsou studenti dále obeznámeni s problematikou středověké architektury, zejména z hlediska tvarosloví a stavebních typů (městský urbanismus, kostel, hrad, , městské domy, radnice apod), materiálového a konstrukčního řešení. Na navazujících exkurzích nabyté vědomosti prakticky konfrontují s vybranými českými středověkými památkami.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zápočet je udělen za vypracování předepsaných seminárních prací a aktivní účasti na seminářích a exkurzích. Zkouška ověřující nabyté znalosti je ústní.
Povinná je účast na seminářích a exkurzích. Omluva je možná ze závačných důvodů. Seminář lze nahradit individuální konzultací, exkurze nahradit nelze.

Učební cíle

Cíl předmětu dějiny architektury 1 spočívá v osvojení teoretických a historických znalostí, týkajících se deskripce a interpretace architektonického díla jako specifické hmotné entity, podmíněné ve svém výrazu a funkci užitými materiály a zvolenou konstrukcí. Předmět vytváří předpoklad pro další studium předmětů dějiny architektury 2–4.
  • Student se seznámí s terminologií, reflektující historické a teoretické problémy dějin architektury, jež je užitečná pro architektonickou tvorbu.
  • Student se seznámí s terminologií, umožňující deskripci architektonického díla.
  • Student si osvojí základní orientaci v teoretických otázkách, ovlivňujících porozumění architektonickému dílu.
  • Student je rámcově seznámen s nejstaršími epochami dějin architektury.
  • Student je seznámen s významnými románskými a gotickými památkami v České republice.

Základní literatura

NORBERG-SCHULZ, Christian. Meaning In Western Architecture. Rizzoli, 1980. ISBN 978-0847803194. (EN)
PEVSNER, Nikolaus. An Outline of European Architecture. Gibbs Smith, 2009. ISBN: 9781423604938. (EN)
FRAMPTON, Kenneth. Modern Architecture: A Critical History. WW Norton, 2020. ISBN: 9780500204443 (EN)
BENEŠOVSKÁ, Klára. Architecture of the Romanesque (Ten Centuries of Architecture, volume 1). Prague Castle Administration, 2001. ISBN: 9788086161426. (EN)
BENEŠOVSKÁ, Klára. Architecture of the Gothic (Ten Centuries of Architecture, volume 2). Prague Castle Administration, 2001. ISBN: 9788086161419. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BE_A+U bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Rámcový program exkurzí:
  1. Porta Coeli – raně gotický klášter a bazilika Nanebevstoupení Panny Marie s monumentálním portálem
  2. Pernštejn – gotický hrad s pozdějšími renesančními, barokními a romantickými úpravami
  3. Kunštát – raně gotický hrad, později přestavěný na barokní zámek s dochovanými románskými prvky a moderní interaktivní expozicí v hradním sklepení
  4. Brno – středověké město a památky pozdní gotiky (kostel sv. Jakuba, ambit kláštera minoritů a dominikánů), portál Antona Pilgrama

Exkurze

16 hod., povinná

Vyučující / Lektor