Detail předmětu

Stavitelství

ÚSI-4STIAk. rok: 2023/2024

Předmět slouží k opakování a shrnutí základních znalostí ze stavitelství pro účely technického studia budoucích znalců připravujících se k oceňování nemovitostí nebo pro zjišťování vad a poruch staveb a jejich konstrukcí.
Učivo je rozčleněno do dvou základních bloků, z nichž předmětem prvního jsou stavby a konstrukce pozemního a druhého stavby a konstrukce. inženýrského stavitelství.
Učivo pozemního stavitelství sestává z cca 20 tématických celků, s jejichž konstrukcemi se znalci při oceňování nejvíce setkávají. Kromě nezbytného úvodu, základního pojmosloví v souvislosti s oceňováním staveb a rozdělení pozemního stavitelství a pozemních staveb se tu pojednává jednak o základních konstrukčních systémech budov a hal, potom o základních konstrukcích budov a hal, pro účely oceňování nazývaných PDŽ (prvky dlouhodobé životnosti), jako jsou základy, svislé nosné konstrukce, vodorovné nosné konstrukce včetně převislých, schodiště a nosné konstrukce střech, a jednak o dalších konstrukcích staveb, které podle svého provedení a vybavení v nějaké míře ovlivňují oceňování staveb, jako jsou např. povrchové úpravy stěn, krytiny střech, podlahy, základní druhy izolací (proti vodě a vlhkosti, tepelné, hlukové, protiotřesové), klempířské konstrukce, otvory ve zdech a jejich výplně (okna, dveře, vrata).
Učivo o inženýrském stavitelství má v zásadě tři velké tématické celky a to celek dopravních staveb (pozemní komunikace, letiště a železnice včetně mostů a tunelů), dále pak celek staveb vodních (objekty na tocích, nádrže, přehrady) a vodohospodářských, z těch zejména staveb zdravotních (studny, vodovody, kanalizace) a hydromelioračních (rybníky, odvodnění, závlahy). Třetí celek se týká inženýrských sítí a produktovodů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

0

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Ústní zkouška

Učební cíle

Cílem předmětu je zopakovat, oživit a utřídit základní technické poznatky o objektech a konstrukcích tradičních staveb pozemního a inženýrského stavitelství a to v rozsahu a podrobnostech nezbytně nutných pro potřeby jejich oceňování. V případě přípravy na činnost zjišťování vad a poruch stavebních konstrukcí nebo staveb poslouží tato výuka jako utříděné průběžné shrnutí a oživení základních poznatků stavitelství, na které pak bude navazovat další prohloubená a detailní specializační výuka k vadám a poruchám stavebních konstrukcí a staveb.
Cílem je tedy oživit si solidní přehled o stavebních konstrukcích a stavbách a jejich správném odborném pojmosloví jednak pro jednoznačnou orientaci v oceňovacích předpisech z hlediska správného cenového zařazení stavebních konstrukcí a staveb, a také jejich bezchybného rozpoznání a rozlišení při prohlídkách těchto konstrukcí a staveb in situ. Smyslem je vytvoření přehledu o výčtu, členění a rozlišovacích znacích vybraných stavebních konstrukcí i objektů k bezpečné odborné orientaci, vzájemného rozpoznání a rozlišení, a tím i neomylné identifikaci a správného cenového zatřídění konstrukcí a staveb budoucím znalcem.

Základní literatura

FAJKOŠ, A.: Ploché střechy. Učební text. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, 1997. ISBN 80-214-0973-X. (CS)
HÁJEK, V. a kol.: Pozemní stavitelství I – IV. Učebnice pro 1. až 4. ročník SPŠ stavebních. Nakladatelství Sobotáles. Praha 1996 až 2004. (CS)
HÁJEK, V., NOVÁK, L., ŠMEJCKÝ, J.: Konstrukce pozemních staveb 30. Kompletační konstrukce. Učební text. Vydavatelství ČVUT, Praha, 2002. 376 s. ISBN 80-01-02506-3. (CS)
KRAJČOVIČ, M. A KOLEKTIV: Dopravní stavby I. Pozemní komunikace. Učební text. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, 1998. ISBN 80-214-1147-3. (CS)
MATOUŠKOVÁ, D., ŠMOLDAS, L.: Konstrukce pozemních staveb I. Učební text. Ediční středisko VUT Brno, druhé přepracované a doplněné vydání. Brno 1990. ISBN 80-214-0164-8. (CS)
MATOUŠKOVÁ, D.: Pozemní stavitelství II. Učební text. Akademické nakladatelství CERM Brno, 1994. ISBN 80-85867-10-9. (CS)
OŠLEJŠEK, J., BRADÁČ, A.: Znalecká činnost ve stavebnictví. Učební text. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., Brno, 1994. 187 s. ISBN 80-85867-06-0. (CS)
WITZANY, J. a kol.: Konstrukce pozemních staveb 20. Zakládání staveb. Spodní stavba. Dilatace spodní stavby. Hydroizolace spodní stavby. Schodiště a šikmé rampy. Učební text. Vydavatelství ČVUT, Praha, 2001. 364 s. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program KTZ celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor ECS , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    obor ON , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    obor ON+ECS , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    obor ONV , 1. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program KTZ celoživotní vzdělávání - dlouhodobý kurz

    specializace ON , 1. ročník, zimní semestr, povinný
    specializace ONV , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

30 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1 Úvod do stavitelství
1.1 Základní pojmy ve stavitelství (stavitelství a stavebnictví, druhy staveb podle výrobních oborů (pozemní, inženýrské [dopravní, vodní a vodohospodářské, speciální]), stavba, díl stavby, konstrukční část, konstrukce a prvek; druhy staveb podle stavebního zákona a podle předpisů pro oceňování)
1.2 Pozemní stavby (budova, hala), jejich rozdělení a konstrukční části (PDŽ, PKŽ)
1.3 Modulová koordinace a druhy rozměrů ve stavebnictví
2 Zakládání staveb
2.1 Úvod a základní pojmy
2.2 Základy a souvislost jejich návrhu s mechanikou zemin
2.3 Třídění základů dle konstrukce a provedení(základy plošné (pásy, rošty, desky a patky), základy hlubinné (piloty, základové šachty, studny a kesony))
3 Spodní stavba
3.1 Spodní stavba u budov nepodsklepených
3.2 Spodní stavby u budov podsklepených (doplňkové konstrukce a konstrukční úpravy u podsklepených staveb)
3.3 Ochrana spodní stavby proti zemnímu tlaku, vodě a zemní vlhkosti, radonu, zajištění denního světla (osvětlovací a větrací šachty), samostatného přístupu (anglické dvorky) atd.
4 Konstrukční systémy budov a hal
4.1 Základní pojmy a třídění konstrukčních systémů budov (souvislost návrhu konstrukčního systému s výškou stavby a s půdorysnou vzdáleností podpor (budovy jednopodlažní a vícepodlažní))
4.2 Konstrukční systémy stěnové (budov vícepodlažních)
4.3 Konstrukční systémy skeletové (jednopodlažních budov nebo hal)
4.4 Superkonstrukce staveb
5 Svislé nosné konstrukce
5.1 Stavby stěnové jedno- a vícepodlažní (zděné z keramických staviv, z kamene, smíšené, monolitické, montované (blok, blokpanel, panel), kombinace)
5.2 Stavby skeletové vícepodlažní (ŽB monolitické, montované, prefa-monolitické, ocelové, dřevěné, kombinace)
5.3 Stavby skeletové jednopodlažní (haly)
6 Stavební úpravy ve zdivu a stěnách
6.1 Otvory ve zdivu, jejich základní části a konstrukce, názvosloví
6.2 Pozední věnce, ztužující pásy a zednické kleště (účel, druhy, možné funkce a provedení podle funkce)
6.3 Komíny a ventilace (základní konstrukční a bezpečností předpisy pro komíny obecně, konstrukce tradičních komínů, princip řešení soudobých třísložkových komínů (např. systém Schiedel), systémy ventilací)
7 Nenosné svislé konstrukce
7.1 Obvodové stěny a pláště budov (funkce, dělení a základní požadavky, princip konstrukce jednoplášťové a dvouplášťové obvodové stěny)
7.2 Vnitřní příčky (druhy, konstrukce a provádění příček zděných, monolitických a montovaných)
8 Vodorovné nosné konstrukce
8.1 Funkce, požadavky a rozdělení stropů
8.2 Druhy stropů dle konstrukce (zděné - klenbové, montované (dřevěné, ŽB, ŽB prefa-monolitické, ocelové), monolitické (klenbové (skořepiny), deskové, trámové)
9 Konstrukce převislé a ustupující
9.1 Charakteristika, druhy, konstrukční a dispoziční zásady, identifikace (balkony, lodžie, pavlače, arkýře, římsy, markýzy, atiky, terasy)
9.2 Rozhodující detaily pro trvanlivost těchto konstrukcí (povrchová úprava podlahy, vyřešení okapu, styk podlaha-stěna, uchycení zábradlí)
10 Schodiště, žebříky a rampy
10.1 Základní názvosloví a třídění schodišť
10.2 Funkční a technické požadavky na schodiště
10.3 Konstrukce a identifikace schodišť (základní konstrukční prvky a části schodišť (stupeň, rameno, podesta, schod. prostor), konstrukce schodišť s plně podporovanými stupni, konstrukce schodišť s oboustranně podporovanými stupni, konstrukce schodišť s jednostranně podepřenými (vetknutými) stupni, zvláštnosti konstrukce schodišť ve skeletové konstrukci, zábradlí schodišť)
10.4 Konstrukce žebříků
10.5 Kons