Detail předmětu

AutoCAD ve stavební praxi

FAST-VUC003Ak. rok: 2023/2024

Kurz rozšiřující znalosti a využití CAD aplikace AutoCAD za účelem maximálního využití jeho pokročilých nástrojů pro stavební praxi (např. dynamické bloky, vykazování a práce s daty, hromadný tisk, koordinace velkých projektů).

Přizpůsobení pracovního prostředí, práce s poznámkovými objekty, bloky, dynamické bloky, bloky s atributy. Vykazování prvků, externí reference, koordinace projektů, efektivní tvorba výkresová dokumentace.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky (AIU)

Vstupní znalosti

Předpokladem pro účast na kurzu je základní znalost kreslení ve 2D, tzn., že účastník již pomocí AutoCADu vypracoval alespoň dva a více projektů.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Učební cíle

Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí CAD (Computer Aided Design) systému a aplikaci pokročilých nástrojů CAD pro stavební praxi.


Základní literatura

HOROVÁ Iva: AutoCAD a AutoCAD LT pro architekty a stavební projektanty, Computer Press, 2006

(CS)

REMEŠ, Josef: Články AutoCAD ve stavební praxi, Cadclub, 2011

(CS)

CAD ve stavební praxi

(CS)
Stavební výkresy – Studijní opora pro kreslení stavebních výkresů (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-VP bakalářský, 1. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Přizpůsobení pracovního prostředí a tipy pro efektivní kreslení. Poznámky, měřítka poznámek, textová pole a psaní speciálních textů. Úvod do tvorby dynamických bloků . Pokročilá tvorba dynamických bloků. Vykazování prvků a propojení s tabulkovými procesory. Kótování otvorů a výšek. Praktický příklad a komplexní zadání zahrnující témata z předešlých cvičení. Koordinace projektů a externí reference. Tvorba vlastních typů čar a šraf. Kreslení situačních výkresů (zpracování podkladů inženýrských sítí v DGN, úvod do rozvržení). Adjustace výkresů a hromadný tisk. Tipy a triky pro kreslení (výkresy výztuže, výkresy požární bezpečnosti staveb). Úvod do problematiky CAD standardů ve stavebnictví.