Detail předmětu

Fyzikální optika (v angličtině)

FIT-FYOeAk. rok: 2023/2024

Vlnění, vlnová rovnice, superpozice vln. Elektromagnetické vlny, odraz vln, Fresnelovy vztahy. Koherence, interferenční jevy, interferometry. Difrakční jevy, štěrbiny, mřížky. Holografie, holografický kód, rekonstrukce optického pole. Průchod světla prostředím. Disperze. Absorpce. Rozptyl světla. Tepelné záření těles. Zdroje a detektory světla. Zobrazovací systémy. Výpočet chodu paprsků, maticová reprezentace. DeBrogliova vlna. Schrödingerova rovnice. Lasery. Luminiscence, fluorescence. Kvantová optika.  

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Základy fyziky na středoškolské úrovni.  

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

    • Půlsemestrální test - až 10 bodů
    • Projekt - až 30 bodů
    • Písemná zkouška - až 60 bodů
 

Učební cíle

Naučit se základním znalostem z oblasti fyzikální optiky potřebné pro obor počítačové grafiky. Rozšířit obecnou znalost optiky a seznámit studenty s aspekty moderní optiky. Naučit se aplikovat získané znalosti na konkrétní úlohy fyzikální optiky. Seznámit se s dalšími fyzikálními principy důležitými pro počítačovou grafiku.
Studenti se naučí základním znalostem z oblasti fyzikální optiky potřebným pro obor počítačové grafiky. Rozšíří si obecnou znalost optiky a seznámí se s aspekty moderní optiky. Naučit se též aplikovat získané znalosti na konkrétní úlohy fyzikální optiky. Seznámí se i s dalšími fyzikálními principy důležitými pro počítačovou grafiku.  

Základní literatura

Hecht, E., Zajac, A.: Optics, Addison-Wesley, Reading, UK, 1977, ISBN 0-201-02835-2
Saleh, B. E. A, Teich, M. C.: Fundamentals of Photonics, Wiley 2007, USA, 978-0-471-35832-9
Halliday, D., Resnick, R., Walker, J.: Fundamentals of Physics, Willey, New York, USA, 1997, ISBN 0-471-10559-7
Malý, P.: Optika (2ed), Karolinum, 2013, ISBN 978-80-246-2246-0

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program IT-MGR-2 magisterský navazující

    obor MGMe , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Wave motion 2. Interference 3. Diffraction 4. Holography. 5. Electromagnetic optics 6. Acoustics. 7. Ray optics. 8. Matrix optics (ray-transfer analysis) 9. Thermal radiation 10. Quantum optics

Cvičení odborného základu

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Wave motion 2. Interference 3. Diffraction 4. Holography. 5. Electromagnetic optics 6. Acoustics. 7. Ray optics. 8. Matrix optics (ray-transfer analysis) 9. Thermal radiation 10. Quantum optics

Projekt

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Individually assigned projects, it is expected that the programming part of the project will be consulted and evaluated in another course (programming oriented).