Detail předmětu

Odborná ekonomická praxe 1

FP-KopxzPAk. rok: 2023/2024

Odborná ekonomická praxe 1 je povinnou součástí studijního programu v délce trvání 110 hodin v zimním semestru 3. ročníku. Organizaci a termín vykonání praxe si studenti volí sami podle tématu bakalářské práce. Praxe by měla sloužit k seznámení se s problematikou tématu bakalářské práce, přičemž by měl student získat potřebné podklady pro analytickou, případně návrhovou část své závěrečné práce.

Předmět má za úkol prověřit teoretické znalosti, získané v rámci základních předmětů daného oboru v praxi, formou stáží v průmyslových i správních organizacích. Získané dovednosti a informace v návaznosti na praktickou spolupráci s konkrétní organizací by měly vést k vypracování bakalářské práce.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

8

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

Předmět navazuje na všechny dosud studované předměty z problematiky ekonomie, účetnictví, financí a marketingu.

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Student si vybere subjekt dle vlastního uvážení, ve kterém bude vykonávat odbornou ekonomickou praxi. S tímto subjektem musí být před nástupem na praxi uzavřena "Smlouva o praxi". 

Zápočet je udělen na základě vedení "Pracovního deníku praxe", který bude považován za doklad o uplatnění získaných znalostí a dovedností. Počet zápisů v deníku praxe je minimálně pět. V zápisu student podrobně uvede, jaké činnosti v daný den vykonával. 

Dokumenty o praxi odevzdávají studenti prostřednictvím IS VUT v Brně, v části e-learning.

Garant praxe může zkontrolovat praxi studenta v organizaci dotazem u zodpovědného pracovníka.  



Učební cíle

Odborná ekonomická praxe a její náplň musí souviset se zaměřením zvoleného studijního programu. V průběhu výkonu praxe by měl student uplatnit znalosti a dovednosti, které získal při studiu na vysoké škole v konkrétních podmínkách podnikatelské sféry či legislativního okolí. Seznámí se s praktickými příklady dané organizace, ze kterých student může čerpat např. při vypracování bakalářské práce. 



Základní literatura

MUŽÍK, J. Profesní vzdělávání dospělých. 1. vyd. Wolters Kluwer , 2012, 263 s. ISBN 978-80-7357-738-4.
EVANGELU, J. E.;BOMMEL van F.; JUŘIČKA, O. Efektivita vzdělávání: jak získat zpět vložené investice do rozvoje zaměstnanců. Ostrava: KEY Publishing, 2013. 135 s. ISBN: 978-80-7418-197-9.

Doporučená literatura

SRPOVÁ, J.; ŘEHOŘ, V. a kol. Základy podnikání. Teoretické poznatky, příklady a zkušenosti českých podnikatelů. Praha Grada Publishing, 2010. 432 s. ISBN 978-80-247-3339-5.

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-EP bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Odborná praxe

110 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

eLearning