Detail předmětu

Řízení projektů

FP-BrprPAk. rok: 2023/2024

Předmět je zaměřen do oblasti řízení projektů. Předmět objasňuje současné trendy a mezinárodní standardy řízení projektů. Zabývá se tím, jak plánovat a řídit projekty tak, aby mohly být dokončeny včas, v potřebné kvalitě a v rámci stanoveného rozpočtu. Nedílnou součástí je i SW podpora plánování a sledování projektu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Vstupní znalosti

nejsou

Pravidla hodnocení a ukončení předmětu

Zakončení předmětu:
Zápočet se skládá z vypracování semestrální práce a její obhajoby a s průběžných testů znalostí. Zkouška je vedena formou ústního zkoušení a bude monitorovat jak konkrétní znalosti, tak i to, zda-li studenti skutečně prošli v rámci semestru celým procesem vzdělávání.

Zakončení předmětu pro studenty s individuálním studiem:
Studenti s individuálním studijním plánem mají stejné podmínky.


Účast na přednáškách je doporučená, účast na cvičeních je kontrolovaná formou zpětnovazebních testů. Výuka probíhá dle týdenních rozvrhů. Způsob nahrazování zameškané výuky bude formou písemných prací a rešerší a je plně v kompetenci učitele.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je tréninkovou formou seznámit studenty s mezinárodně uznávanými principy, trendy a postupy při plánování a řízení projektů. Druhým cílem je umět efektivně využít informačních a komunikačních technologií v oblasti projektového řízení. Třetím cílem je ukázat to, že pro úspěšné řízení projektů je podstatné týmové porozumění problému.

Studenti se naučí plánovat a řídit projekty dle mezinárodních standardů International Project Management Association (IPMA) a ČSN ISO 21 500. V rámci předmětu budou rovněž objasněny strategické souvislosti využívání ICT pro podporu business cílů. Trénované metody projektového řízení jsou plně využitelné i v dalších oblastech manažerské praxe, nejen při výběru a implementaci informačních systémů. Konkrétně budou trénovány čtyři klíčové okruhy projektového managementu: tvorba strategie projektu, efektivní plánování projektů, principy řízení projektů a ukončování projektů. Předmět rovněž objasní principy formování a vedení projektových týmů a problematiku koordinace více projektů.
Vzhledem ke kompatibilitě s mezinárodními standardy připraví předmět studenty i k certifikační zkoušce dle IPMA (viz. http://www.ipma.cz/). Studenti budou schopni návazně získat certifikát v oblasti projektového řízení IPMA-D.

Základní literatura

DOLEŽAL, J. Projektový management: komplexně, prakticky a podle světových standardů. První vydání. Praha: Grada Publishing, 2016, 418 s. ISBN 978-80-247-5620-2. (CS)
JEŽKOVÁ, Z. Projektové řízení: jak zvládnout projekty. Kuřim: Akademické centrum studentských aktivit, 2013. 381 s. ISBN 978-80-905297-1-7.
ŘEHÁČEK, P. Komentované vydání normy ČSN ISO 21500 pro management projektu. Praha : Česká společnost pro jakost,2013. 117 s. ISBN 978-80-02-02508-5.
DOLEŽAL, J, J. KRÁTKÝ a O. CINGL. 5 kroků k úspěšnému projektu: 22 šablon klíčových dokumentů a 3 kompletní reálné projekty. 1. vyd. Praha: Grada, 2013, 181 s. ISBN 978-80-247-4631-9.
DVOŘÁK, D., J. KALIŠ a J. SIRŮČEK. Mistrovství v Microsoft Project 2010. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011, 520 s. ISBN 978-80-251-3074-2.

Doporučená literatura

MÁCHAL, P. a kol. Mezinárodní standard projektového řízení IPMA ICB v. 4 2017. Praha: IPMA Czech Republic, 2017. ISBN 978-80-270-3314-0. (CS)
SCHWALBE, K. Řízení projektů v IT. 1. vyd. Brno : Computer Press, 2011. 632 s. ISBN 978-80-251-2882-4.
SVOZILOVÁ, A. Projektový management. 2. vyd. Praha : Grada, 2011. 380 s. ISBN 978-80-247-3611-2.

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-PM bakalářský, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Okruh 1: Úvod do projektového řízení (základní terminologie, pojmy a definice; vlastnosti projektu; životní cyklus projektu; typy projektů; projekt v rámci trvalé organizace; standardy projektového řízení; informace o certifikaci IPMA)
Okruh 2: Fáze předprojektová (cíle a přínos projektu; trojimperativ projektu; identifikace a analýza zainteresovaných stran)
Okruh 3: Fáze zahájení/inicializace projektů (SMART cíle; logický rámec projektu - přínosy, cíle, klíčové produkty, aktivity, předpoklady a rizika úspěšné realizace, stanovování metrik a zdrojů projektu; identifikace rizik)
Okruh 4: Fáze plánování projektů (plán činností; WBS; časový plán; omezené zdroje; týmové role a práce v týmu; efektivní komunikace; analýza rizik)
Okruh 5: Softwarová podpora pro plánování a řízení projektů (program MS Project a jiné produkty; význam a použití; základní operace - činnosti, doby trvání, vazby, zdroje, výstupy; základní funkce - WBS, síťový graf, Ganntův diagram, analýza zdrojů, analýza nákladů)
Okruh 6: Fáze řízení projektů (realizace a monitorování projektu; řízení komunikace; analýza dosažené hodnoty EVM; řízení změn; monitorování rizik; krize a konflikty v projektu)
Okruh 7: Fáze ukončování projektů (ukončení projektu; udržitelnost projektu; výstupy z projektu; projektová dokumentace)
Okruh 8: Předmět "Řízení projektů" je akreditovaným vzdělávacím programem u Společnosti pro projektové řízení.
Každý z okruhů představuje jeden až tři týdny semestru.

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Cvičení budou zaměřena na praktické procvičení přednášené problematiky při využití Microsoft Project.
V rámci cvičení budou rozebírány konkrétní případové studie realizovaných projektu.
Část cvičení proběhne formou moderovaných diskusí, během nichž si studenti procvičí metody procesního poradenství a formování projektových týmu.

eLearning