Detail předmětu

Specialized project

FAST-NHA067-AAk. rok: 2022/2023

Předmět seznámí studenty s aktuální anglickou odbornou terminologií v těchto oblastech:
- BIM
- udržitelná výstavba
- chytré budovy, města a regiony
- facility management

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Odborné termíny a fráze používané ve vybraných oborech ve stavební praxi.

 

 

Prerekvizity

Znalost anglického jazyka alespoň na úrovni B1 (podle Společného evropského referenčního rámce).
Orientace v české odborné terminologii v oblastech udržitelného a chytrého stavebnictví, facility managementu a BIM.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení, metody hodnocení, zprávy, prezentace.

Způsob a kritéria hodnocení

Hodnocení na základě zkonzultovaných a odevzdaných prací. ECTS klasifikace dle studijního a zkušebního řádu VUT v Brně.

 

 

Osnovy výuky

1. BIM. Seznámení se základní terminologií. Úvod do problematiky komplexního počítačového modelování životního cyklu budov.
2. Energetické koncepce budov. Seznámení se základní terminologií využívanou v rámci evropské i české legislativy a norem. Požadavky evropské legislativy (EPBD) na energetickou náročnost budov. Spotřeba energie v průběhu životního cyklu budov a její optimalizace. Zadání zpracování dílčí části energetického posouzení budovy vytvořené v rámci bakalářských prací studentů.
3. Multikriteriální hodnocení budov. Dopady stavebnictví na další oblasti lidského života a životní prostředí. Smysl a způsoby provádění multikriteriálního hodnocení budov. Diskuze nad příklady. Zadání zpracování dílčí části multikriteriálního posouzení budovy vytvořené v rámci bakalářských prací studentů.
4. Posuzování environmentálních dopadů stavebnictví metodou Life-Cycle Assessment (LCA).
5. Konzultace a zadání vlastní práce. Konzultace energetického a multikriteriálního hodnocení bakalářských prací. Zadání prezentace popisující diplomové práce studentů.
6. Obnovitelné a alternativních zdroje energie. Seznámení s dostupnými zdroji energie. Aplikace obnovitelných a alternativních zdrojů energie (v malém měřítku) v/na budovách.
7. Přírodní stavební materiály. Historie využití a představení moderních aplikací přírodních stavebních materiálů.
8. Chytré budovy, města a regiony. Seznámení s problematikou. Představení „chytrých“ konceptů a jejich aplikace ve stavebnictví.
9. Facility management. Definice problematiky,vývoj terminologie, náplň práce.
10. Zápočet. Prezentace diplomových prací. Odevzdání zpracovaných posouzení a prezentací.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámení studentů s aktuální anglickou odbornou terminologií v oblastech udržitelného a chytrého stavebnictví, facility managementu a BIM. Studenti se seznámí se zaváděním zahraniční terminologie, metod a postupů v českém prostředí.
Studenti budou schopni aplikovat získané znalosti v rámci dílčích odborných textů v anglickém jazyce.

 

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-EVB magisterský navazující, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. BIM. Seznámení se základní terminologií. Úvod do problematiky komplexního počítačového modelování životního cyklu budov. 2. Energetické koncepce budov. Seznámení se základní terminologií využívanou v rámci evropské i české legislativy a norem. Požadavky evropské legislativy (EPBD) na energetickou náročnost budov. Spotřeba energie v průběhu životního cyklu budov a její optimalizace. Zadání zpracování dílčí části energetického posouzení budovy vytvořené v rámci bakalářských prací studentů. 3. Multikriteriální hodnocení budov. Dopady stavebnictví na další oblasti lidského života a životní prostředí. Smysl a způsoby provádění multikriteriálního hodnocení budov. Diskuze nad příklady. Zadání zpracování dílčí části multikriteriálního posouzení budovy vytvořené v rámci bakalářských prací studentů. 4. Posuzování environmentálních dopadů stavebnictví metodou Life-Cycle Assessment (LCA). 5. Konzultace a zadání vlastní práce. Konzultace energetického a multikriteriálního hodnocení bakalářských prací. Zadání prezentace popisující diplomové práce studentů. 6. Obnovitelné a alternativních zdroje energie. Seznámení s dostupnými zdroji energie. Aplikace obnovitelných a alternativních zdrojů energie (v malém měřítku) v/na budovách. 7. Přírodní stavební materiály. Historie využití a představení moderních aplikací přírodních stavebních materiálů. 8. Chytré budovy, města a regiony. Seznámení s problematikou. Představení „chytrých“ konceptů a jejich aplikace ve stavebnictví. 9. Facility management. Definice problematiky,vývoj terminologie, náplň práce. 10. Zápočet. Prezentace diplomových prací. Odevzdání zpracovaných posouzení a prezentací.