Detail předmětu

Odborná angličtina 2

FP-OA2LAk. rok: 2022/2023

Kurz anglického jazyka pro středně pokročilé studenty zaměřený na praktické jazykové dovednosti potřebné pro používání anglického jazyka v zaměstnání v akademické sféře, oblasti managementu a informačních technologií.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Centrum jazykového vzdělávání (CJV)

Výsledky učení předmětu

Studenti se seznámí se pokročilou terminologií, výrazovými prostředky a dovednostmi pro komunikaci v managementu a podnikání. Seznámí se s terminologií v oblasti informačních technologií nutnou pro práci s výpočetní technikou a orientaci v akademických a odborných textech.

Prerekvizity

Znalost anglického jazyka na středně pokročilé úrovni. Prerekvizitou předmětu Odborná angličtina 2 s kódem OA2L je registrace předmětu OA1Z (včetně splnění docházky). Všichni studenti, kteří provedli registraci předmětu OA1Z v ZS příslušného akademického roku (včetně těch studentů, kteří předmět OA1Z neabsolvovali úspěšně), si v LS téhož akademického roku registrují navazující předmět OA2L a zakončují jej zápočtem a zkouškou. Ti studenti, kteří provedli registraci předmětu OA1Z v ZS příslušného akademického roku, avšak tento předmět úspěšně neabsolvovali, znovu provedou registraci do předmětu OA1Z v ZS následujícího akademického roku a rovněž jej zakončí hodnocením formou zápočtu a zkoušky.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Z: zápočet je udělen po získání alespoň 50% z celkového počtu 100b, body lze získat následovně:

Povinná účast na seminářích, alespoň 75% docházky (max. 3 absence) – 10b

Vypracování a odevzdání 10 týdenních úkolů v e-learningu, dodržování termínů odevzdání – max. 20b

Shrnutí odborného článku (150-300 slov) dle vlastního výběru, hodnotí se jazyková přesnost, stylistika, odborná terminologie - 10b 

Závěrečný zápočtový test – max. 60b

ZK: ke zkoušce lze přistoupit pouze po získání Z

Zkouška probíhá formou skupinového projektu a prezentací tohoto projektu. Studenti se nejpozději v zápočtovém týdnu rozdělí do skupin po 4 a zvolí si téma projektu. Poté vypracují návrh projektu (project proposal), který odevzdají v Moodlu nepojzději 3 dny před zkouškou. V samotný den zkoušky pak svůj projekt prezentují. Více informací o projektu studenti obdrží v průběhu semestru. 

Výsledná známka je udělena na základě získaného počtu bodů dle klasifikační stupnice ECTS: 100-90 (A), 89-80 (B), 79-70 (C), 69-60 (D), 59-50 (E), 49-0 (F).

Osnovy výuky

viz Moodle

Týden 1

Obchodní angličtina: průzkum trhu, vývoj nového produktu. ICT: digitální věk, základní prvky PC, technická specifikace. Akademická angličtina: základní slovní zásoba – klíčová podstatná a přídavná jména, slovesa a příslovce.

Týden 2

Obchodní angličtina: výroba a výrobní proces ICT: kupujeme PC, vstupní a výstupní zařízení I. Akademická angličtina: frázová slovesa, výrazy vyjadřující množství, homonyma, metafory a idiomy.

Týden 3

Obchodní angličtina: marketing ICT: vstupní a výstupní zařízení II. Akademická angličtina: podstatná, přídavná jména, slovesa a jejich kombinace, předložkové fráze.

Týden 4

Obchodní angličtina: Prodej. ICT: úložiště. Akademická angličtina: podstatná jména a slovesa s předložkou, fráze, zkratky, přípony a předpony.

Týden 5

Obchodní angličtina: zákaznický servis. ICT: základní software. Akademická angličtina: přihlášky, akademické prostředí.

Týden 6

Gramatika: předpřítomné časy, předminulé časy. Obchodní angličtina: zaměstnanci. ICT: internet. Akademická angličtina: e-learning, studijní návyky, školné a výdaje za vzdělání.

Týden 7

Obchodní angličtina: management a manažerské role. ICT: kreativní software: grafika, DTP, multimédia, web design. Akademická angličtina: Plánujeme a začínáme práci na projektu.

Týden 8

Obchodní angličtina: kariéra, kvalifikace a osobní růst. ICT: programování a pracovní pozice v oblasti ICT. Akademická angličtina: práce na projektu, prezentace myšlenek.

Týden 9

Obchodní angličtina: druhy společností a jejich řízení ICT: počítače budoucnosti. Akademická angličtina: čísla, statistika, grafy, čas.

Týden 10

Obchodní angličtina: IT na pracovišti. Akademická angličtina: příčina a dopad, kategorizace, argumentace, psaní textu.

Týden 11

Obchodní angličtina: mezinárodní obchod, trendy v podnikání. Akademická angličtina: prezentace názoru.

Týden 12

Opakování

Týden 13

Zápočtový test

Učební cíle

Rozvoj všech jazykových dovedností, upevnění a prohloubení znalosti gramatických konstrukcí, nárůst slovní zásoby se zvláštním důrazem na jazyk potřebný při studiu a v zaměstnání, zejména v oblasti managementu a IT, znalost obecného jazyka na úrovni B1.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Prerekvizity a korekvizity

Základní literatura

CAPEL, W., FLOCKHART, J. and ROBBINS, S. Business Vocabulary in Practice. 3rd ed. London: HarperCollins Publishers, 2012. X, 173. ISBN 978-0-00-742375-0.

(EN)

MCCARTHY, M. and O´DELL, F. Academic Vocabulary in Use. 2nd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2016. X, 174. ISBN 978-1-107-59166-0.

(EN)

REMACHA ESTERAS, Santiago. Infotech: English for Computer Users. Student´s Book. 4th ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2013. X, 168. ISBN 978-0-52-1702997.

(EN)

Doporučená literatura

MURPHY, R.: English Grammar in Use. CUP 2004

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK-MIn bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BAK-MIn-D bakalářský

    obor BAK-MIn , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning