Detail předmětu

Nákladové účetnictví

FP-UnuPAk. rok: 2022/2023

Předmět je zaměřen zejména na následující oblasti:
- Náklady a výnosy, jejich význam a hlediska členění (zejména druhové, účelové, kalkulační, dle odpovědnosti za vznik, z hlediska potřeb rozhodování)
- řízení po linii výkonů – kalkulace (pojmy, předmět kalkulace a jeho vymezení, přičítání nákladů předmětu kalkulace, kalkulace plných a variabilních nákladů, struktura nákladů v kalkulaci, kalkulační systém)
- rozpočetnictví a rozpočty, (základní pojmy, hlediska členění rozpočtů, zásady a metody sestavování rozpočtů, behaviorální aspekty rozpočtových prací, dlouhodobé,a krátkodobé rozpočty, rozpočty režijních nákladů, kontroly plnění rozpočtů)

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Znalosti: Student bude schopen rozpoznat možnosti i omezení jednotlivých způsobů klasifikace nákladů z hlediska jejich vypovídací schopnosti z pohledu manažera s přihlédnutím na specifika podnikatelského subjektu. Uvědomuje si možnost řízení nákladů a rozumí propojení mezi klasifikací nákladů, kalkulacemi a jejich vazbou na rozpočty.
Dovednosti: Na teoretické i praktické úrovni si osvojí znalosti potřebné pro stanovení struktury nákladů v kalkulaci, výběr kalkulační techniky a výběr kalkulačního systému – to vše s ohledem na specifika či možnosti podniku, respektive předmětu podnikání.
Naučí se sestavovat zjednodušené rozpočty dlouhodobé, krátkodobé a rozpočty režijních nákladů včetně způsobů jejich kontroly.
Způsobilosti: Student dokáže sestavit kalkulační vzorec s ohledem na specifické potřeby podniku a vhodnou technikou přidělí režijní náklady na kalkulační jednici/množství, umí sestavit zjednodušený dlouhodobý a krátkodobý rozpočet, umí provést kontrolu plnění rozpočtu použitím metod kontroly zvolených s ohledem na specifika podniku.

Prerekvizity

Základní znalostí z oblasti finančního účetnictví, obecné znalosti z mikroekonomie a ekonomiky podniku.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů.

Způsob a kritéria hodnocení

Požadavky k udělení zápočtu:

  • aktivní účast na cvičeních (max. 1 neomluvená absence) a
  • získání min. 25 bodů ze dvou průběžných testů (1.test max. 25 bodů, 2. test max. 25 bodů). Na testy je nutná registrace v IS VUT.

Student, který nezíská požadovaný počet bodů, může psát test v opravném termínu.

Pro studenty studující dle ISP bude vypsán jeden termín testu, který bude obsahovat celou probíranou problematiku (max. 50 bodů).

Hodnocení ze cvičení vstupuje do celkového hodnocení předmětu.

Požadavky ke zkoušce:

Znalosti jsou ověřovány zkouškou, která má písemnou formu. Ke zkoušce jsou připuštěni pouze studenti, kteří jsou ke zkoušce přihlášení v IS a mají zapsán zápočet. Zkouška obsahuje teorii i příklady.

Čas na vypracování zkoušky je 60 minut. U zkoušky je možné získat max. 50 bodů, k úspěšnému složení zkoušky je nutné získat min. 25 bodů. Nesprávné odpovědi i nečitelné odpovědi jsou hodnoceny jako nevyhovující.

Výsledné hodnocení předmětu je součtem bodového hodnocení ze cvičení a zkoušky. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.

Osnovy výuky

  1. Úvod do předmětu, vymezení nákladového účetnictví a jeho vztah k finančnímu a manažerskému účetnictví
  2. Klasifikace nákladů v manažerském účetnictví
  3. Kalkulační druhy nákladů, kalkulace (základní pojmy, kalkulační vzorce, kalkulační systém)
  4. Metody kalkulace 1 (kalkulace dělením, kalkulace s ekvivalenčními čísli, kalkulace hodinových režijních sazeb)
  5. Metody kalkulace 2 (přirážková kalkulace, kalkulace fázová, kalkulace postupná, kalkulace sdružených výkonů – odčítací a rozčítací kalkulace)
  6. Metody kalkulace 3 (dynamická kalkulace, kalkulace úplných nákladů, kalkulace podle aktivit – ABC, kalkulace standardních nákladů)
  7. Písemná práce – kalkulace
  8. Rozpočet a jeho funkce, typy rozpočtů 1 (indexní metoda sestavování rozpočtů)
  9. Typy rozpočtů 2 (activity based budgeting, beyond budgeting, zero-based budgeting, rozpočet režijních nákladů)
  10. Kontrola plnění rozpočtů, opakování základních principů nákladového účetnictví
  11. Písemná práce – rozpočty

Učební cíle

Pochopit důležitosti optimální volby hledisek klasifikace nákladů s ohledem na možnost jejich řízení a rozumět propojení mezi klasifikací nákladů, kalkulacemi a jejich vazbou na rozpočetnictví.
Na úrovni teoretické i praktických úlohách si osvojit znalosti potřebné pro stanovení struktury nákladů v kalkulaci, výběr kalkulační techniky a výběr kalkulačního systému – to vše s ohledem na specifika či možnosti podniku, respektive předmětu podnikání.
Získaní teoretických a praktických dovedností nezbytných pro tvorbu a kontrolu dlouhodobých a krátkodobých rozpočtů a rozpočtů režijních nákladů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. Kvalitu zpracování posuzuje pedagog.

Základní literatura

DRURY, Colin. Management and cost accounting. Eleven edition. Andover: Cengage Learning, 2021, 898 s.. ISBN 978-1-4737-7361-5.

(EN)
FIBÍROVÁ, J., L. ŠOLJAKOVÁ, J. WAGNER a P. PETERA. Manažerské účetnictví: nástroje a metody. 3. upravené vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-7598-885-0. (CS)
HRADECKÝ, M., J. LANČA a L. ŠIŠKA. Manažerské účetnictví. Praha: Grada, 2008, 259 s. ISBN 978-80-247-2471-3. (CS)
LAZAR, J. Manažerské účetnictví a controlling. Praha: Grada, 2012, 271 s. ISBN 978-80-247-4133-8. (CS)
KRÁL, B.. Manažerské účetnictví. 4. rozšířené a aktualizované vydání. Praha: Management Press, 2018, 791 s. ISBN 978-80-7261-568-1. (CS)
POPESKO, B. a Š. PAPADAKI. Moderní metody řízení nákladů. 2. aktual. a rozš. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2016. ISBN 978-80-247-5773-5. (CS)

Doporučená literatura

KRÁL, Bohumil a kolektiv: Manažerské účetnictví v případových studiiích a úlohách – dotisk. Praha, Nakladatelství VŠE, 1997, 136 stran, ISBN 80-7079-990-0.
HORNGREN, Charles, T. Cost Accounting – A Managerial Emphasis. 14-th.ed. New Jersey, Prentice Hall International, 2011, ISBN-13: 978-0136126638 ISBN-10: 0136126634.
ŠOLJAKOVÁ, Libuše a kolektiv: Nákladové účetnictví v příkladech a úlohách. 1.vydání. Praha VŠE, Oeconomica, 2011. 230 stran. ISBN 978- 80-245-1752-0.
HRADECKÝ, M., J. LANČA a L. ŠIŠKA. Manažerské účetnictví. Praha: Grada Publishing a.s., 2008. ISBN 80-2472-475-1. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-UAD-D , 3. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program BAK-UAD bakalářský, 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

  1. Klasifikace nákladů
  2. Kalkulační metody 1: kalkulace dělením, kalkulace s ekvivalenčními čísli, kalkulace hodinových režijních sazeb
  3. Kalkulační metody 2: přirážková kalkulace, kalkulace fázová, kalkulace postupná, kalkulace sdružených výkonů – odčítací a rozčítací kalkulace
  4. Kalkulační metody 3: dynamická kalkulace, kalkulace úplných nákladů, kalkulace podle aktivit – ABC, kalkulace standardních nákladů
  5. Sestavení rozpočtů 1: indexní metoda sestavování rozpočtů, activity based budgeting
  6. Sestavení rozpočtů 2: beyond budgeting, zero-based budgeting + opakování


.

eLearning