Detail předmětu

Audio Engineering Seminar

FEKT-MPA-AESAk. rok: 2022/2023

Předmět obsahuje především témata z oblasti pokročilých metod analýzy a zpracování zvukových signálů pro aplikace v akustice, elektroakustice, muzikologii, v hudební produkci, v multimediálních technologiích a virtuální realitě. Jedná se zejména o využití umělé inteligence, dolování informací z hudebních děl, řídkých reprezentací signálu, modelování analogových a číslicových zvukových systémů a mechanických a akustických systémů v reálném čase a o moderní přístupy k analýze a syntéze zvuku.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Absolvent předmětu je schopen:
- praktikovat znalosti z moderních trendů vývoje zvukových technologií
- posoudit možnosti využití pokročilých zvukových technologií při řešení problémů z praxe
- využít znalosti pokročilých zvukových technologií ve vývoji produktů
- analyzovat vliv pokročilých zvukových technologií na vývoj zvukových systémů

Prerekvizity

Studenti musí mít základní znalosti z oblasti zpracování zvukových signálů a zvukové techniky na magisterské úrovni.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT. Výuka probíhá formou seminářů zaměřených na pokročilá témata z oblasti audio inženýrství. Během výuky bude využit také e-learningový systém Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

 

Osnovy výuky

1. Opening Seminar 2. Music Information Retrieval – Examples and Challenges 3. MEMS Microphones: Theory and Examples 4. Acoustics of Wood 5. Introcution to the Mechanics of Hearing 6. Audio Inpainting 7. Audio declipping 8. Synchronized Swept Sine: Distortion Measurement and Noninear Modeling 9. Real-Time DSP Processing in Audio Plug-ins 10. Acoustic Analysis of Speech and Voice Disorders in Patients with Parkinson's Disease 11. Deep Learning for Digital Audio Effects 12. Loudspeaker Response Modelling and Equalization Techniques

Učební cíle

Cílem předmětu je dát studentům přehled o aktuálních tématech a trendech v oblasti audio inženýrství. Studenti se seznámí s pokročilými technikami analýzy a zpracování zvukových signálů a hudebních děl včetně využití umělé inteligence, dále s moderními trendy v oblasti řešení akustiky prostorů, modelování a návrhu elektroakustických měničů, teoretické a experimentální psychoakustiky, virtuální reality a v dalších oblastech. Teoretické poznatky jsou v rámci předmětu demonstrovány na příkladech z praxe a případových studiích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Zápočet je udělen za absolvování alespoň 10 seminářů. Další podmínky pro úspěšné ukončení předmětu stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

AGGARWAL, Charu C. Neural networks and deep learning: a textbook. Cham: Springer, 2018, xxiii, 497 stran. (EN)
SMITH, Julius O. (Julius Orion). Physical Audio Signal Processing: for Virtual Musical Instruments and Digital Audio Effects. Lexington]: W3K Publishing, 2010, xxii, 803 s. ISBN 978-0-9745607-2-4. (EN)
BAI, Mingxian, Jeong-Guon IH a Jacob BENESTY. Acoustic array systems: Theory, implementation, and application. Singapore: Wiley, 2013, xix, 516 s. : il. ISBN 978-0-470-82723-9. (EN)
PULKKI, Ville, Matti KARJALAINEN. Communication acoustics: an introduction to speech, audio and psychoacoustics. Chichester, West Sussex, United Kingdom: Wiley, 2015, 430 stran. ISBN 978-1-118-86654-2 (EN)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MPC-AUD magisterský navazující

    specializace AUDM-TECH , libovolný ročník, letní semestr, povinně volitelný
    specializace AUDM-ZVUK , libovolný ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

eLearning