Detail předmětu

Stavební akustika a denní osvětlení budov

FAST-NHB045Ak. rok: 2022/2023

Uvnitř budov je nutné zajistit akustickou a zrakovou pohodu. Z hlediska ochrany proti hluku je nutné řešit neprůzvučnost jak vertikálních, tak horizontálních konstrukcí. Horizontální dělící konstrukce, tzn. stropy s podlahou, případně i podhledem, musí zajistit kromě vzduchové i kročejovou neprůzvučnost. V rámci prostorové akustiky je hodnocen uzavřený prostor z hlediska doby dozvuku. Do oboru urbanistické akustiky patří také určení útlumu hluku ve venkovním prostoru. Z hlediska posuzování denního osvětlení budov, otvorové výplně v obvodovém a střešním plášti musí zajistit dostatečné osvětlení interéru denním světlem i jeho proslunění.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Student získá základní znalosti o návrhu dělících konstrukcí z hlediska požadavků na zvukovou neprůzvučnost, o metodice hodnocení doby dozvuku uzavřeného prostoru, hodnocení hluku na pracovištích, v chráněných vnitřních a venkovních prostorech staveb i návrh otvorových výplní s ohledem na zajištění požadovaného osvětlení interiéru denním světlem i o požadavcích na proslunění obytných budov.

Prerekvizity

Základní znalosti matematiky, znalost základních fyzikálních veličin, vlastností stavebních materiálů, základní pojmy ze stavební akustiky, veličiny zvukového pole, základy fotometrie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky do úvodu stavební akustiky, denního osvětlení a proslunění budov.

Cvičení - vypracování protokolů a konzultace.

 

 

 

Způsob a kritéria hodnocení

Hodnocení na základě zkonzultovaných a odevzdaných protokolů a úspěšně vykonané zkoušky. ECTS klasifikace dle studijního a zkušebního řádu VUT v Brně.

 

 

Osnovy výuky

1. Základní pojmy a veličiny v akustice, hladiny a decibelové stupnice.Šíření zvuku, akustické pole.
2. Hluk a jeho hodnocení - NV č.272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými vlivy hluku a vibrací.
3. Šíření zvuku ve volném prostoru. Útlum hluku ve venkovním prostoru.
4. Neprůzvučnosti stavebních konstrukcí. Hodnocení vzduchové neprůzvučnosti
5. Určení vzduchové neprůzvučnosti graficko-početní metodou dle Watterse.
6. Hodnocení kročejové neprůzvučnosti.
7. Prostorová akustika, zvuková pohltivost.Doba dozvuku zadané místnosti.
8. Přímé sluneční záření.
9. Diagram zastínění a posouzení insolace.
10. Denní osvětlení budov, oblohové světlo.
11. Posouzení činitele denní osvětlenosti místnosti.

Učební cíle

Získání základních znalostí návrhu dělících konstrukcí z hlediska požadavků na zvukovou neprůzvučnost, hodnocení doby dozvuku uzavřeného prostoru, hodnocení hluku na pracovištích i v chráněných vnitřních a venkovních prostorech staveb. Návrh otvorových výplní s ohledem na zajištění požadovaného osvětlení interiéru denním světlem, požadovaná doba proslunění u obytných budov.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-SIS magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základní pojmy a veličiny v akustice, hladiny a decibelové stupnice.Šíření zvuku, akustické pole. 2. Hluk a jeho hodnocení - NV č.272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými vlivy hluku a vibrací. 3. Šíření zvuku ve volném prostoru. Útlum hluku ve venkovním prostoru. 4. Neprůzvučnosti stavebních konstrukcí. Hodnocení vzduchové neprůzvučnosti 5. Určení vzduchové neprůzvučnosti graficko-početní metodou dle Watterse. 6. Hodnocení kročejové neprůzvučnosti. 7. Prostorová akustika, zvuková pohltivost.Doba dozvuku zadané místnosti. 8. Přímé sluneční záření. 9. Diagram zastínění a posouzení insolace. 10. Denní osvětlení budov, oblohové světlo. 11. Posouzení činitele denní osvětlenosti místnosti.

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Základní výpočty z oboru akustiky (hladina akustického tlaku, atd.). 2. Výpočet hladiny akustického tlaku ve venkovním chráněném prostoru stavby. 3. Výpočet doby dozvuku v posluchárně a návrh akustických opatření. 4. Výpočet vzduchové a kročejové neprůzvučnosti graficko početní metodou dle Watterse. 5. Výpočet činitele denní osvětlenosti v učebně. 6. Výpočet doby insolace zadané obytné místnosti.