Detail předmětu

Navrhování kovových a dřevěných konstrukcí na účinky požáru

FAST-NOB029Ak. rok: 2022/2023

Požární bezpečnost - principy termální analýzy, požární zatížení, základní zásady požární spolehlivosti.
Navrhování ocelových konstrukcí pozemních staveb na účinky požáru - ocel při požáru, požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků a dílců namáhaných tahem, tlakem, ohybem.
Navrhování ocelobetonových konstrukcí pozemních staveb na účinky požáru - beton při požáru, požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků a dílců namáhaných tlakem a ohybem.
Navrhování dřevěných konstrukcí pozemních staveb na účinky požáru - dřevo při požáru, požární odolnost a spolehlivost dřevěných konstrukčních prvků a dílců namáhaných tlakem a ohybem, spoje dřevěných konstrukcí při požáru.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav kovových a dřevěných konstrukcí (KDK)

Prerekvizity

Navrhování a posuzování prvků a dílců ocelových, ocelobetonových a dřevěných konstrukcí pozemních staveb.

Osnovy výuky

1. Požární bezpečnost – principy termální analýzy, požární zatížení, základní zásady požární spolehlivosti.
2. Ocel při požáru – vlastnosti oceli při vysokých teplotách, základní principy působení ocelových konstrukcí při požáru.
3. Požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků namáhaných tahem.
4. Požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků namáhaných tlakem.
5. Požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků namáhaných ohybem.
6. Beton při požáru – vlastnosti betonu při vysokých teplotách, základní principy působení ocelobetonových konstrukcí při požáru.
7. Požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků namáhaných tlakem – sloup uzavřeného průřezu vyplněný betonem.
8. Požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků namáhaných tlakem – sloup otevřeného průřezu zcela a částečně obetonovaný.
9. Požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků namáhaných ohybem – spřažený nosník.
10. Dřevo při požáru – vlastnosti dřeva a materiálů na bázi dřeva při vysokých teplotách, základní principy působení dřevěných konstrukcí při požáru.
11. Požární odolnost a spolehlivost dřevěných konstrukčních prvků namáhaných tlakem – pruty z rostlého a lamelového dřeva.
12. Požární odolnost a spolehlivost dřevěných konstrukčních prvků namáhaných ohybem – pruty z rostlého a lamelového dřeva.
13. Požární odolnost a spolehlivost spojů dřevěných konstrukcí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

BUCHANAN, A.H. Structural Design for Fire Safety, Wiley and Sohn, 2015.

(EN)

FRANSSEN, J.M. and REAL, P.V. Fire Design of Steel Structures, ECCS | Ernst & Sohn, 2014. ISBN 978-92-9147-099-0.

(EN)

Fire Design of Composite Structures, London: John Wiley and Sohn, 2014.

(EN)

WALD, F. a kol. Výpočet požární odolnosti stavebních konstrukcí, ČVUT Praha, 2004.

(CS)

WALD, F. Prokazování požární odolnosti staveb výpočtem, ČVUT Praha, 2010.

(CS)

Doporučená literatura

WALD, F. a BENEŠ, M. Navrhování ocelových konstrukcí na účinky požáru podle Eurokódů, Praha: ČKAIT, 2002.

(CS)

Studnička, J. Navrhování ocelobetonových konstrukcí na účinky požáru, ČVUT Praha 2016.

(CS)

Aktuálně platné normativní dokumenty související s obsahem předmětu.

(CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-SIK magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Požární bezpečnost – principy termální analýzy, požární zatížení, základní zásady požární spolehlivosti. 2. Ocel při požáru – vlastnosti oceli při vysokých teplotách, základní principy působení ocelových konstrukcí při požáru. 3. Požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků namáhaných tahem. 4. Požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků namáhaných tlakem. 5. Požární odolnost a spolehlivost ocelových konstrukčních prvků namáhaných ohybem. 6. Beton při požáru – vlastnosti betonu při vysokých teplotách, základní principy působení ocelobetonových konstrukcí při požáru. 7. Požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků namáhaných tlakem – sloup uzavřeného průřezu vyplněný betonem. 8. Požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků namáhaných tlakem – sloup otevřeného průřezu zcela a částečně obetonovaný. 9. Požární odolnost a spolehlivost ocelobetonových konstrukčních prvků namáhaných ohybem – spřažený nosník. 10. Dřevo při požáru – vlastnosti dřeva a materiálů na bázi dřeva při vysokých teplotách, základní principy působení dřevěných konstrukcí při požáru. 11. Požární odolnost a spolehlivost dřevěných konstrukčních prvků namáhaných tlakem – pruty z rostlého a lamelového dřeva. 12. Požární odolnost a spolehlivost dřevěných konstrukčních prvků namáhaných ohybem – pruty z rostlého a lamelového dřeva. 13. Požární odolnost a spolehlivost spojů dřevěných konstrukcí.

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Požární bezpečnost – výpočet požárního zatížení. 2. Stanovení vlastností oceli při požáru, chování ocelových konstrukčních prvků při požáru. 3. Návrh a posouzení taženého ocelového konstrukčního prvku na účinky požáru. 4. Návrh a posouzení tlačeného ocelového konstrukčního prvku na účinky požáru. 5. Návrh a posouzení ohýbaného ocelového konstrukčního prvku na účinky požáru. 6. Stanovení vlastností betonu při požáru, chování ocelobetonových konstrukčních prvků při požáru. 7. Návrh a posouzení ocelobetonového sloupu na účinky požáru – uzavřený průřez vyplněný betonem. 8. Návrh a posouzení ocelobetonového sloupu na účinky požáru – obetonovaný otevřený průřez. 9. Návrh a posouzení ocelobetonového nosníku na účinky požáru – spřažený nosník. 10. Stanovení vlastností dřeva a materiálů na bázi dřeva při požáru, chování dřevěných konstrukčních prvků při požáru. 11. Návrh a posouzení dřevěného sloupu na účinky požáru – průřez z rostlého dřeva. 12. Návrh a posouzení dřevěného nosníku na účinky požáru – průřez z lamelového dřeva. 13. Nívrh a posouzení spojů dřevěných konstrukcí na účinky požáru – dva vybrané typy spojů.