Detail předmětu

Plastické látky

FAST-NJA030Ak. rok: 2022/2023

Výuka podává komplexní přehled o plastických hmotách vyráběných v ČR i v zahraničí, stručně se zabývá jejich výrobou, ale zejména vlastnostmi a použitím ve stavebním díle. Důraz je kladen na nové plastické materiály s maximální životností. Předmět pojednává o celulóze, polyetylénu, polypropylénu, polytetrafluoretylénu-teflonu, PVC , polyamidech, polystyrenu, ale i o epoxidových pryskyřicích, polyesterech, polyuretanech, moderních akrylových polymerech - polyakrylátech či silikonech.
Výčet materiálů je doplněn typickými výrobky s popisem vlastností a důvodech výběru konkrétního polymeru.
Předmět seznámí o možnostech plastických hmot přidávaných do cementových malt a betonů, avšak hlavní důraz je kladen na sanace betonových konstrukcí, což je ve stavebnictví nyní velice aktuální.
Přednášky jsou doplněny laboratorními úlohami.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním komplexního přehledu o plastických hmotách vyráběných v tuzemsku i v zahraničí, o nových plastických materiálech s maximální životností, o možnostech plastických hmot přidávaných do cementových malt a betonů se zaměřením na sanace betonových konstrukcí.

Prerekvizity

Předmět Plastické látky příliš nenavazuje na předchozí předměty., ale student, který si zapíše předmět, by měl být schopen vysvětlit elementární pojmy z chemie, zkoušení materiálů a základních principů kompozitů.

Osnovy výuky

1. Přehled o plastických hmotách vyráběných v tuzemsku a v zahraničí, rozdělení.
2. Výroba plastických látek. Nové plastické materiály s maximální životností.
3. Vlastnosti plastických látek.
4. Celulóza, polyetylén.
5. Polypropylén, PIB a polytetrafluoretylén-teflon.
6. PVC, výroba, vlastnosti použití, PVaC.
7. Polyamidy, polystyren.
8. Epoxidové pryskyřice.
9. Polyestery.
10. Polyuretany.
11. Akrylové polymery – polyakryláty.
12. Ostatní používané polymery (furanové prysk., fenoplasty, aminoplasty apod.).
13. Silikony. Možnosti využití plastických hmot(do cementových malt a betonů, nátěry, lepidla apod.), likvidace polymerů.

Učební cíle

Cílem výuky je podat komplexní přehled o plastických hmotách vyráběných v tuzemsku i v zahraničí.Důraz je kladen na nové plastické materiály s maximální životností.Předmět seznámí o možnostech plastických hmot přidávaných do cementových malt a betonů - hlavní důraz je kladen na sanace betonových konstrukcí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Drochytka, R.: Plastické látky ve stavebnictví. 1. vydání. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 1998, 122 stran, ISBN 80-214-1148-1, Skriptum VUT FAST Brno.

(CS)

DROCHYTKA, R. Plastické látky. 161 str., 2008. Elektronické studijní opory FAST VUT.

(CS)

Doporučená literatura

COUZENS, E. G., a YARSLEY, V. E. Plastics in the Modern Word. 1.ed. Harmonworth, 1968. (EN)
MLEZIVA, J., ŠŇUPÁREK, J. Polymery - výroba, struktura, vlastnosti a použití. Sobotáles, ISBN: 80-901570-4-1. 1993. (CS)
AKOVALI, G. Polymers in Construction. Smithers Rapra Press, ISBN 978-1859574683. 2005. (EN)
YOUNG R., LOVELL A. P. Introduction to Polymers. Taylor and Francis Group, ISBN 9780429109485. 2011. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-SIM magisterský navazující, 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Přehled o plastických hmotách vyráběných v tuzemsku a v zahraničí, rozdělení. 2. Výroba plastických látek. Nové plastické materiály s maximální životností. 3. Vlastnosti plastických látek. 4. Celulóza, polyetylén. 5. Polypropylén, PIB a polytetrafluoretylén-teflon. 6. PVC, výroba, vlastnosti použití, PVaC. 7. Polyamidy, polystyren. 8. Epoxidové pryskyřice. 9. Polyestery. 10. Polyuretany. 11. Akrylové polymery – polyakryláty. 12. Ostatní používané polymery (furanové prysk., fenoplasty, aminoplasty apod.). 13. Silikony. Možnosti využití plastických hmot(do cementových malt a betonů, nátěry, lepidla apod.), likvidace polymerů.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvodní cvičení, bezpečnost práce, seznámení s laboratorním řádem. 2. Stanovení difúzních vlastností folií a nátěrů z plastických látek. 3. Stanovení difuzních vlastností pro CO2 na nátěrech určených pro betonové konstrukce. 4. Příprava PVC plastisolů, zkoušky adheze, pevnosti, použití různých receptur a želatinačních teplot. 5. Teorie identifikace a identifikace plastických látek v plameni, zkouška rozpustnosti a pyrolytická zkouška plastických látek. 6. Infračervená spektroskopie- identifikace plastických látek. 7. Příprava a stanovení vlastností polymerbetonů a polymerních malt. 8. Příprava fenolformaldehydové a močovinoformaldehydové pryskyřice. 9. Příprava polymercementových malt a stanovení jejich vlastností. 10. Příprava polymerních stěrek, aplikace na vodorovné povrchy, zkoušení. Příprava hutných a mezerovitý polymerbetonů. 11. Stanovení chemické odolnosti plastických látek v různých agresivních prostředích, Praktická aplikace analýz při hodnocení materiálu exponované v konkrétních podmínkách. 12. Exkurze (např. Fatra Napajedla, Barum, nebo Rimtech apod.). 13. Zápočtový test, kontrola protokolů, udělování zápočtu.