Detail předmětu

Senzorická analýza potravin

FCH-BC_SAPAk. rok: 2022/2023

Studenti si osvojí základní principy senzorického hodnocení potravin, požadavky na praktické provedení senzorického hodnocení vč. možnosti aplikace a využití senzorického hodnocení v potravinářské praxi.

Hlavní důraz bude kladen na aktivní přístup studenta a schopnost aplikovat získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.

 

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Studenti získají základní znalosti o moderním vědeckém oboru senzorická analýza; budou schopni připravit a provádět jednoduchá hodnocení různých typů potravin.  

 

 

Prerekvizity

Technologie potravin - stručný základ jednotlivých potravinářských výrob.

 

Korekvizity

Předmět je určen pro studenty, kteří nepokračují ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.

 

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou přednášek - 2 vyučovací hodiny týdně. Studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

 

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro udělení klasifikovaného zápočtu:

a) písemná část – vypracování stručné rešerše a návrh senzorického hodnocení konkrétní vybrané komodity v rozsahu cca 5-10 normostran textu.

b) ústní část – diskuse k dané problematice, aktivní znalosti a přehled studenta


Osnovy výuky

1. Úvod do problematiky, pojem "senzorická analýza", historie, legislativa

2. Požadavky na senzorické hodnocení - člověk jako hodnotitel/posuzovatel, vybavení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorků, postup při hodnocení vzorku

3. Přehled základních metod senzorické analýzy (rozlišovací zkoušky, deskriptivní zkoušky)  

4. Senzorická kvalita, organoleptické vlastnosti a jejich hodnocení - vzhled, barva, vůně, chuť (flavour), textura

5. Vybrané typy potravin, praktické aplikace.


Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními principy senzorického hodnocení potravin.

 

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná.

 

Základní literatura

Pokorný J., Valentová H., Panovská Z. Senzorická analýza potravin. Skripta. VŠCHT Praha, 1998. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHTPO bakalářský

    specializace PCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHTPO bakalářský

    specializace PCH , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

eLearning