Detail předmětu

Technologie staveb 2 (ArA)

FAST-NWA033Ak. rok: 2021/2022

Předmět navazuje na Technologii stavebních prací I. a zahrnuje oblast stavebních procesů spojených s montáží objektů pozemních staveb a dále s pracemi vnitřními a dokončovacími. Hlavní část je věnována časově a koordinačně náročným řemeslným pracem. Významně ovlivňují funkčnost, užitnou hodnotu a kvalitu stavby. Charakteristickým znakem těchto procesů je jejich rozptýlenost do více než třiceti druhově odlišných řemeslných profesí. Jsou nedílnou součástí výstavbového procesu a vyžadují velmi kvalitní koordinační a řídící činnost. To není možné bez znalosti jejich obsahu, technologických požadavků a návazností.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Zvládnutím cílů předmětu Technologie staveb II získají studenti základní znalosti o dílčích technologických etapách výrobního procesu stavby, konkrétně o některých procesech hrubé vrchní stavby a o procesech vnitřních a dokončovacích.

Prerekvizity

Znalosti konstrukčních zásad objektu. Předmět navazuje na Technologii stavebních prací I.

Osnovy výuky

1. Montáž objektů z železobetonových prefabrikátů a montáž ocelových konstrukcí, požadavky na kvalitu a přesnost montovaných objektů, způsob přepravy a skladování.
2. Návrh zařízení staveniště pro montovaný objekt, návrh zvedacího prostředku.
3. Úvod do problematiky vnitřních a dokončovacích procesů.
4. Zásady provádění příček zděných, ze skleněných tvárnic a montovaných.
5. Instalační procesy v pozemním stavitelství.
6. Provádění stavebních izolací proti vodě, teplu, hluku, otřesům a chemickým vlivům.
7. Montáž otvorových výplní – oken, dveří, zámečnických výrobků a vestavěného nábytku.
8. Úpravy povrchů stavebních konstrukcí – vnitřní a vnější omítky, časový plán.
9. Technologie kontaktních zateplovacích plášťů budov, kotevní technika.
10. Zřizování stropních podhledů, připravenost podkladu, technologické postupy.
11. Provádění vnitřních a vnějších obkladů, obklady kontaktní a roštové.
12. Kladení podlah a dlažeb, materiálové varianty, pracovní postupy.
13. Malby a nátěry, vhodnost použití, požadavky na podklad, způsoby nanášení, kontrola kvality.

Učební cíle

Cílem předmětu je naučit studenty aplikovat jednotlivé procesy hrubé vrchní stavby a dokončovací práce v praxi a na jednotlivých příkladech řešit konkrétní problémy. Předmět navazuje na Technologii staveb I. a zahrnuje výklad stavebních procesů spojených s montáţí objektů pozemních staveb a dále s pracemi vnitřními a dokončovacími. Hlavní část je věnována časově a koordinačně náročným řemeslným pracím

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-ARS magisterský navazující

    specializace ARA , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Montáž objektů z železobetonových prefabrikátů a montáž ocelových konstrukcí, požadavky na kvalitu a přesnost montovaných objektů, způsob přepravy a skladování. 2. Návrh zařízení staveniště pro montovaný objekt, návrh zvedacího prostředku. 3. Úvod do problematiky vnitřních a dokončovacích procesů. 4. Zásady provádění příček zděných, ze skleněných tvárnic a montovaných. 5. Instalační procesy v pozemním stavitelství. 6. Provádění stavebních izolací proti vodě, teplu, hluku, otřesům a chemickým vlivům. 7. Montáž otvorových výplní – oken, dveří, zámečnických výrobků a vestavěného nábytku. 8. Úpravy povrchů stavebních konstrukcí – vnitřní a vnější omítky, časový plán. 9. Technologie kontaktních zateplovacích plášťů budov, kotevní technika. 10. Zřizování stropních podhledů, připravenost podkladu, technologické postupy. 11. Provádění vnitřních a vnějších obkladů, obklady kontaktní a roštové. 12. Kladení podlah a dlažeb, materiálové varianty, pracovní postupy. 13. Malby a nátěry, vhodnost použití, požadavky na podklad, způsoby nanášení, kontrola kvality.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Organizační pokyny, Individuální zadání řešených objektů pro montážní práce a pro dokončovací práce, vymezení návazností na předcházející předmět Technologie staveb I, úvod do procesů montážních prací Výstup: volba objektu pro procvičení zadaných úloh, zajištění potřebných konstrukčních výkresů, založení šablony pro následná zpracování Technologických předpisů, výpočet hmotnosti prvků montovaného objektu 2. Procesy prací montážních, volba mechanizace Výstup: Technologický předpis pro montáž, návrh jeřábu nebo autojeřábu, technické listy strojů, ověření únosnosti v zátěžových grafech, montážní schémata 3. Návrh zařízení staveniště pro montovaný objekt Výstup: Výkres zařízení staveniště v barevném provedení, s umístěním zvedacího prostředku a rozkreslením skladovaných prvků na skládkách 4. Příčky Výstup: Technologický předpis pro zvolenou vnitřní příčku včetně návrhu případného lešení a mechanizace, půdorysné schéma s vykreslením druhů příček v dispozici objektu, detaily 5. Izolace Výstup: Technologický předpis pro zvolené izolační souvrství včetně návrhu případné mechanizace, řez izolačním souvrstvím, rizikové detaily, zejména napojení nebo kotvení izolantu 6. Exkurze na vybranou stavbu pro možnost sledování montážních prací a činnosti zvedacích mechanismů 7. Kontrola výstupů zadaných částí, zásady montáže otvorových výplní 8. Omítky - 1.část Výstup: Technologický předpis pro zhotovení zvolené omítky s důrazem na volbu zásobování pracoviště (ruční a strojní nanášení), výkresy – půdorys, řez pro jedno podlaží se znázorněním postupu omítání, umístění lešení, definování pracovních záběrů 9. Omítky - 2.část Výstup: časový plán pro omítání, členěno po místnostech, s rozdělením první a druhé výšky omítání, stropu a vyznačením technologických přestávek 10. Podlahy- 1.část Výstup: Výkres – půdorys s vyznačením druhu nášlapných vrstev v jednotlivých místnostech, vhodná volba materiálu 11. Podlahy-2.část Výstup: Technologický předpis pro zvolené druhy podlah včetně návrhu případné mechanizace, řez skladbou podlahy, rizikové detaily 12. Závěrečné konzultace, exkurze na vybranou stavbu za účelem shlédnutí technologií prací dokončovacích 13. Zápočet