Detail předmětu

Maltoviny 1 – výpočtové podklady struktury silikátů (M)

FAST-BJB002Ak. rok: 2021/2022

Aplikace teoretických poznatků z oboru ionizujicího záření a krystalografie minerálů - RTG difrakční a fluorescenční spektrální analýza, elektronová rastrovací mikroskopie. Výpočet hodnoty mezimřížkové vzdálenosti.
Aplikace teoretických poznatků z oboru vlastností kapalin a plynů - Výpočty související se stavovou rovnicí plynu, povrchové napětí kapalin a kapilární jevy, viskozita kapalin, vysokotlaká rtuťová porozimetrie, stanovení granulometrie jemných částic.
Aplikace teoretických poznatků z oboru rovnováhy na fázových rozhraních - BET analýza.
Aplikace teoretických poznatků reakční kinetiky pro návrh krátkodobých zkoušek trvanlivosti.
Aplikace poznatků z oboru struktury silikátů při odvozování vzorců silikátových minerálů, Teoretický návrh a praktická příprava a analýza silikátových minerálů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Prerekvizity

Základní znalosti z fyziky, chemie a stavebních látek, na úrovni 1 ročníku stavebního inženýrství stavební fakulty VUT.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-SI bakalářský

    specializace VS , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvodní cvičení – seznámení s předmětem, náplň a hodnotící kritéria. 2. Základní pojmy v oblasti síranových pojiv. 3. Základní pojmy v oblasti vápna. 4. Základní pojmy v oblasti cementu. 5. Základní pojmy a výpočty – anorganická chemie, látkové množství, radioaktivita, RTG. 6. Výpočty – stavová rovnice plynu, povrchové napětí, výška vzlinutí v kapiláře, směšovací rovnice. 7. Reakční kinetika, odvození vztahu a výpočet pro zkrácené zkoušky trvanlivosti. 8. Základní pojmy v oblasti silikátové chemie – odvození struktury silikátů, výpočet vysycení struktury, návrh a výpočet složení suroviny pro přípravu vybraného minerálu. 9. Laboratorní příprava suroviny pro přípravu vybraného minerálu, výpal a chlazení, analýza minerálu pomocí XRD a SEM analýzy. 10. Aplikace získaných poznatku při vyhodnocení výsledků získaných v cvičení č. 8 – Vyhodnocení XRD a SEM dat, srovnání s teoretickým výpočtem a teorií tvorby silikátů a podmínek a pravidel reakce v pevné fázi. 11. Exkurze – výroba stavebních silikátů. 12. Test, zápočet.