Detail předmětu

Řídicí elektronika

FSI-RRLAk. rok: 2021/2022

Bipolární tranzistory - popis, princip, tranzistrorový jev, pravidla pro pochopení  řešení stejnosměrných obvodů s bipolárními tranzistory, analýza bipolárního tranzistoru ze střídavého hlediska, definice h-parametrů, náhradní schéma ze střídavého hlediska, jednostupňové zesilovače SE, SE + neblokovaný emitorový odpor, SE selektivní, SE s aktivní zátěží, SC, SB - analýza, vlastnosti, postup návrhu, dvojčinné emitorové sledovače, zdroj proudu s bipolárním tranzistorem, proudové zrcadlo, bipolární tranzistory ve spínacím režimu - minimalizace spínacích a vypínacích zpoždění, antisaturační dioda, unipolární tranzistory, princip, vlasstnosti, lineární a spínací režim, lineární stabilizátory paralelní a sériové - varianty zapojeníí, vysvětlení činnosti, vlastnosti, postupy návrhu, operační zesilovače - podrobný popis chování, statické a dynamické parametry,  lineární obvody s operačními zesilovači - invertující zapojení (zesilovače, filtry, regulátory různých typů), neinvertujíící zapojení (zesilovače, filtry, regulátory), diferenční  zapojení, sumační zesilovač,  PI a PID regulátory, zvláštní zapojení s operačními zesilovači, převodníky napětí na proud a proudu na napětí, nelineární obvody s operačními zesilovači - operační usměrňovače, omezovače řízené a neřízené, komparátory - základní zapojení - vlastnosti, potlačení parazitního překlápění vlivem rušení, komparátor se sčítacími odpory, komparátory s  hysterezí - princip, výpočet, vlastnosti, komparátor s dynamickou hysterezí - vysvětlení, princip, vlastnosti, zapojení s otevřeným kolektorem - vysvětlení, použití, převodníky logických úrovní signálů (CMOS, TTL a další), harmonické oscilátory - se záporným diferenciální odporem a zpětnovazební - podmínky vzniku oscilací, různá zapojení RC a LC oscilátorů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Student se naučí provádět analýzu i syntézu různých zapojení s bipolárnímii a uniporárními tranzistory v lineárním i spínacím režimu, dále lineárních i nelineárních zapojení s operačními zesilovači a zapojení s komparátory. V laboratorních cvičeních se kromě výše uvedeného naučí také práci s laboratorními zdroji, měřicími přístroji, generátory signálů, s osciloskopem a s páječkou.

Prerekvizity

Z oblasti aplikované matematiky musí mít student tyto předchozí znalosti: - Využívat a aplikovat matematické operace s komplexními čísly ve složkovém i polárním tvaru (sčítání, odečítání, násobení, dělení dvou čísel, absolutní hodnota, usměrňování komplexního zlomku). - Aplikovat základní principy integrálního a diferenciálního počtu funkce jedné proměnné (popis funkce cívky, tj. indukční zákon v diferenciálním a integrálním tvaru, podobně popis funkce kondenzátoru). Z teoretické elektrotechniky musí mít student tyto předchozí znalosti: - Definovat reaktanci a susceptanci kondenzátoru. - Definovat ireaktanci a susceptanci cívky. - Prakticky umět využívat a aplikovat následující nástroje pro analýzu a syntézu elektrických obvodů: 1. Kirchhoffův zákon, 2. Kirchhoffův zákon, Ohmův zákon, napěťový přenos děliče sestaveného ze dvou libovolných impedancí, výpočet paralelní kombinace dvou impedancí, Theveninova věta.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky probíhají s velmi výraznou podporou Power-Pointu. Studenti mají soubor v Power-Pointu k dispozici (navíc, kromě el. učebních textů). Cvičení se střídají numerická a laboratorní. V laboratorních cvičeních studenti měří pomocí osciloskopu několk laboratorních úloh (elektronických obvodů). Studenti mají k dispozici el. text: sbírka cca 50-ti řešených příkladů.

Způsob a kritéria hodnocení

laboratorní cvičení 20 bodů

semestrální test 10 bodů

závěrečná zkouška 70 bodů

Osnovy výuky

1. Bipolární tranzistory - popis, princip, tranzistrorový jev, pravidla pro pochopení  řešení stejnosměrných obvodů s bipolárními tranzistory.

2. Analýza bipolárního tranzistoru ze střídavého hlediska, definice h-parametrů, náhradní schéma ze střídavého hlediska, jednostupňové zesilovače SE - úvod.

3. zesilovač SE + neblokovaný emitorový odpor, SE selektivní, SE s aktivní zátěží, SC, SB - analýza, vlastnosti, postup návrhu. Dvojčinné emitorové sledovače.

4. Zdroj proudu s bipolárním tranzistorem, proudové zrcadlo, bipolární tranzistory ve spínacím režimu - minimalizace spínacích a vypínacích zpoždění, antisaturační dioda,.

5. Unipolární tranzistory, princip, vlasstnosti, lineární a spínací režim.

6 Lineární stabilizátory paralelní a sériové - varianty zapojeníí, vysvětlení činnosti, vlastnosti, postupy návrhu.

7. Operační zesilovače - podrobný popis chování, statické a dynamické parametry,  lineární obvody s operačními zesilovači - invertující zapojení (zesilovače, filtry, regulátory různých typů).

8. Neinvertujíící zapojení (zesilovače, filtry, regulátory), diferenční  zapojení, sumační zesilovač,  PI a PID regulátory.

9, Zvláštní zapojení s operačními zesilovači.

10. Převodníky napětí na proud a proudu na napětí, nelineární obvody s operačními zesilovači - operační usměrňovače, omezovače řízené a neřízené.

11. Komparátory - základní zapojení - vlastnosti, potlačení parazitního překlápění vlivem rušení, komparátor se sčítacími odpory.

12. Komparátory s  hysterezí - princip, výpočet, vlastnosti, komparátor s dynamickou hysterezí - vysvětlení, princip, vlastnosti, zapojení s otevřeným kolektorem - vysvětlení, použití, převodníky logických úrovní signálů (CMOS, TTL a další).

13. Harmonické oscilátory - se záporným diferenciální odporem a zpětnovazební - podmínky vzniku oscilací, různá zapojení RC a LC oscilátorů. 

Učební cíle

Zvládnutí základních teoretických i praktických dovedností pro samostatný návrh analogových elektronických obvodů používaných v průmyslu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na numerických a laboratorních cvičeních je povinná.

Základní literatura

Patočka M., Vorel P.: Řídicí elektronika - pasivní obvody.
Vorel, P.: Průmyslová elektronika - skriptum FEKT VUT. (CS)
Patočka M., Vorel P.: Řídicí elektronika - aktivní obvody.
Patočka M., Burian F.: Sbírka řešených příkladů z řídicí elektroniky
Crecraft D., Gorham D.: Electronics. Nelson Thornes Ltd., U. K., 2003, second edition, ISBN 0-7487-7036-4. (EN)

Doporučená literatura

Dostál J.: Operační zesilovače. SNTL, Praha, 1981.
Chee-Mun Ong: Dynamic Simulation of Electric Machinery. Prentice-Hall, 1998.
Sobotka Z.: Kurs číslicové techniky. SNTL, Praha 1974.
Ayers J. E.: Digital integrated circuits, Analysis and design. CRC PRESS, N.Y., 2004, ISBN 0-8493-1951-X.
Crecraft D., Gorham D.: Electronics. Nelson Thornes Ltd., U. K., 2003, second edition, ISBN 0-7487-7036-4.

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-MET-P bakalářský, 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Pasivní obvodové prvky R,L,C, lineární/nelineární, parametrické/neparametrické.
2. Parametrické prvky jako snímače neelektrických veličin.
3. Základní zákony a pravidla pro řešení lineárních elektrických obvodů.
4. Přenosové čtyřpóly, dvojbrany. Základní přenosové parametry. Konkrétní pasivní dvojbrany RC, RLC, transformátor napětí, transformátor proudu.
5. Bipolární a unipolární tranzistory - nastavení ss. pracovního bodu, h-parametry. Zapojení: SE, SC, SB, rozdílový zesilovač, kaskody, proudová zrcadla.
6. Vnitřní struktura operačních zesilovačů.
7. Lineární zapojení s operačními zesilovači.
8. Nelineární zapojení s operačními zesilovači.
9. Digitální obvody kombinační, sekvenční.
10. Syntéza kombinačních obvodů.
11. Syntéza sekvenčních obvodů.
12. D/A převodníky.
13. A/D převodníky.

Laboratorní cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Tranzistory bipolární, unipolární. Lineární režim.
Tranzistory - spínací režim.
Vnitřní struktura operačních zesilovačů (OZ).
Zapojení s OZ - lineární obvody.
Zapojení s OZ - nelineární obvody.
Zapojení s OZ - zvláštní obvody.
Vnitřní struktura digitálních obvodů TTL, CMOS.
Digitální obvody kombinační.
Digitální obvody sekvenční.
Paměti.
A/D převodníky.
D/A převodníky.
Zvláštní obvody.

eLearning