Detail předmětu

Němčina 6

FSI-N6Ak. rok: 2021/2022

Kurs je zaměřen na výuku němčiny pro pokročilé studenty. Těžiště výuky tvoří obecný jazyk, pozornost je ale také věnována gramatickým a lexikálním jevům podstatným pro odborný jazyk technických profesí.

Jazyk výuky

němčina

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají lexikální i gramatické kompetence na takové úrovni, aby byli schopni samostatně komunikovat v běžných životních situacích včetně základní profesní komunikace.

Prerekvizity

Kurs je určen pro středně pokročilé studenty se znalostmi minimálně na úrovni A2 Společného evropského referenčního rámce. Účast v kursu není podmíněna předchozím absolvováním kursu N5.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Jazyková výuka rozšiřující základní odborný učební plán.

Způsob a kritéria hodnocení

Udělení zápočtu je podmíněno aktivní účastí ve cvičeních ve smyslu podmínek uvedených ve vymezení kontrolované výuky a splněním úkolů vyplývajících z průběžné kontroly studia.

Zkouška se skládá ze dvou částí: písemné a ústní.
Písemná část zkoušky ověřuje globální, selektivní i detailní porozumění čtenému a slyšenému textu, schopnost jednoduchého písemného projevu a znalost jazykových struktur obecného jazyka na úrovni B1 SERR. Ústní část zkoušky probíhá formou rozhovoru na běžná témata.

Učební cíle

Cílem kursu je rozšířit a prohloubit jazykové dovednosti (čtení, poslech, mluvení, psaní) a vybavit studenty jak pro každodenní komunikaci, tak pro zvládání běžných úkolů, s nimiž se mohou setkat v širokém okruhu technických profesí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka je povinná a je pravidelně kontrolována. Standardně jsou povoleny dvě absence. Absence mohou být v odůvodněných případech po dohodě s vyučujícím nahrazeny. Možnost a formu nahrazení upřesní vyučující.

Doporučená literatura

FUNK, Hermann, Christina KUHN, Laura NIELSEN, Britta WINZER-KIONTKE, Friederike JIN a Anita GRUNWALD. Studio 21 B1: němčina pro jazykové a střední školy zpracovaná podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Plzeň: Fraus, 2016. ISBN 978-80-7489-294-3. (CS)
E-learningové studijní opory pro předmět N6.
FUNK, Hermann a Rita von EGGELING. Studio d B1: němčina pro jazykové a střední školy zpracovaná podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Ilustroval Andreas TERGPLANE. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-736-6. (CS)

eLearning

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-OBN-P bakalářský, 1. ročník, letní semestr, volitelný
  • Program N-OBN-P magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení jazykové

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Station 1 – opakování
2. L 6
3. L 6
4. L 7
5. L 7
6. L 8
7. L 8
8. L 9
9. L 9
10. L 10
11. L 10
12. Station 2
13. Závěrečné opakování

eLearning