Detail předmětu

Interaktivní grafické systémy

FAST-BEA005Ak. rok: 2020/2021

Popis programu MicroStation, prvky a jejich atributy. Pracovní prostředí, práce s pohledy a vrstvami. Zadávání příkazů, založení a nastavení nového výkresu - pracovní jednotky a mřížka. Kreslení základních prvků - liniových a plošných. Výběrové režimy - výběr dle atributů a pomocí ohrady. Změna atributů prvku. Manipulace a modifikace prvků. Texty a textové styly. Práce s knihovnami buněk, tvorba a vkládání buněk. Kótování a kótovací styly. Vektorové a rastrové referenční výkresy. Šrafování a vyplňování vzorem. Měření. Práce s MDL nadstavbami MGEO a GROMA. Atributové a topologické kontroly výkresu. Webové mapové služby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav geodézie (GED)

Výsledky učení předmětu

Schopnost vytvořit kresbu v prostředí MicroStation pro geodetické aplikace.

Prerekvizity

Základní znalosti práce na počítači pro orientaci v adresářových strukturách, vyhledávání souborů, vytváření adresářů, kopírování a mazání souborů, přípona souboru.

Učební cíle

Zvládnout grafický systém Microstation v 5.0 resp. MicroStation 95 na úrovni znalých uživatelů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-GK bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Prostředí MicroStation, práce s pohledy a vrstvami. Atributy prvků, jejich definice. 2. Aktivní a referenční výkres. Založení a nastavení nového výkresu - zakládací výkres, pracovní jednotky, mřížka. Měření vzdálenosti a úhlu. 3. Kreslení liniových prvků s předem definovanými atributy. Kreslení plošných prvků, jejich výplň. 4. Výběr prvků dle atributů, podle ohrady. Manipulace s vybranými prvky a jejich modifikace, změna jejich atributů. 5. Vektorizace nad rastrovým referenčním výkresem. 6. Import bodů s využitím nadstavby Groma a Mgeo. Kresba účelové mapy. WMS. 7. Vlastnosti textu, vytváření textových stylů, metody vkládání textu do výkresu, editace textu. 8. Vlastnosti buňky, vkládání buněk z knihovny buněk do výkresu, šrafování, vytváření nových buněk. 9. Vlastnosti kóty, vytváření kótovacích stylů, liniové a úhlové kótování. Atributové a topologické kontroly výkresu. 10. Zápočtový test. Kontrola příkladů k zápočtu.