Detail předmětu

Ateliér architektonické tvorby 2

FAST-AG032Ak. rok: 2020/2021

Atelier architektonické tvorby je nejpodstatnějším mediem výuky architektury. Výuka je založena na získávání znalostí a dovedností přímou zkušeností s architektonickou tvorbou postupnými kroky od jednoduchých témat až po složité soubory provozně náročných budov. Metodicky vychází z přenosu zkušeností pedagoga na studenta dialogem nad rozpracovaným dílem. Rozvíjí tvůrčí myšlení i profesionální návyky nezbytné pro výkon umělecko-technického povolání. Student má možnost volit si určité zadání i učitele podle vlastního výběru.
Atelier veřejných staveb je tématicky zaměřen na širokou škálu témat od školství přes kulturu, administrativu, obchod, dopravu, sport, až po zdravotnictví a další stavební druhy. Atelierem procházejí všichni studenti.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

8

Zajišťuje ústav

Ústav architektury (ARC)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu, kterým je aplikace teoretických znalostí, dovednost navrhování veřejných staveb, schopnost grafického vyjádření trojrozměrné reality.

Prerekvizity

Atelier architektonické tvorby využívá znalostí získaných v předchozích typologických disciplínách, které jsou nezbytnou podmínkou pro přihlášení se k odpovídajícímu tématu. Absolvování tohoto tématu však nemusí následovat bezprostředně po absolvování obsahově příbuzné typologie.

Učební cíle

Aplikace teoretických znalostí, dovednost navrhování veřejných staveb, schopnost grafického vyjádření trojrozměrné reality.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B-P-C-APS (N) bakalářský

    obor APS , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

104 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Analýza stavebního programu 2. Analýza místa stavby 3. Referenční příklady 4. Základní idea návrhu 5. Kritika, hodnocení 1. fáze 6.-9. práce na návrhu 10. Kritika, hodnocení 2. fáze 11.-12. Vypracování konečné verze 13. Kritika, výsledné hodnocení