Detail předmětu

Ekonomika podniku 2

FP-Kep2PDAk. rok: 2019/2020

Předmět se zaměřuje na propojení jednotlivých znalostí a dovedností, působí jako integrující prvek propojující jednotlivé oblasti podnikové ekonomiky. Studenti si osvojí metodologický přístup ke zkoumání podnikových procesů a současně si ujasní specifika jednotlivých podnikohospodářských věd, s důrazem na praktickou využitelnost v řešení komplexních numerických manažerských problémů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Student bude znát na pokročilé úrovni formulaci metodických postupů řešeni obecných manažerských problémů. Na základě vstupních podmínek bude schopen aplikovat vhodnou metodu a bude schopen kriticky zhodnotit a vysvětlit dosažené výsledky.

Prerekvizity

Předpokládá se znalost podnikové ekonomiky, ekonomie, matematiky na úrovni bakalářského studia.

Korekvizity

Nejsou

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky zápočtu:
Student musí během semestru získat alespoň 50% bodů z možného maxima, tedy 20 bodů ze 40.
Pokud bude odhalena nedovolená spolupráce u písemných testů, zápočet nebude udělen s možností zvážení zahájení disciplinárního řízení.
Body je možné získat za kontrolní test, který proběhne v posledním výukovém týdnu.
Test obsahuje písemné odpovědi, které mohou být volbou jedné správné z několika možných, slovní odpovědi nebo jejich kombinace, dále výpočetní příklady. Opravný termín je možný pouze ze závažných důvodů neúčasti(typicky zdravotní důvody - je nutno dokladovat).


Podmínky zkoušky:
Závěrečná zkouška je písemné, skládá se z otevřených otázek a početních příkladů z probrané problematiky. Maximální počet dosažených bodů je 60. Pro úspěšné absolvování zkoušky je nutné písemnou část zkoušky vypracovat tak, aby byla hodnocena nejméně 20 body.

Stupnice pro výslednou klasifikaci je dána součtem bodů pro zápočet a bodů ze zkoušky. Hodnocení je následující:
A: 90 - 100 b.
B: 80 - 89 b.
C: 70 - 79 b.
D: 60 - 69 b.
E: 50 - 59 b.
F: méně než 50 b.

Osnovy výuky

Předmět se zaměřuje na propojení jednotlivých znalostí a dovedností, působí jako integrující prvek propojující jednotlivé manažerské dovednosti. Studenti si osvojí metodologický přístup ke zkoumání podnikových procesů a současně si ujasní specifika jednotlivých podnikohospodářských věd, s důrazem na praktickou využitelnost v řešení komplexních numerických manažerských problémů.
1. Úvod do předmětu, Podniková ekonomika jako teoretická věda, vědecké metody využívané v předmětu.
2. Tvorba podnikohospodářských modelů, bariéry využití.
3. Forma podnikání jako rozhodovací problém, ekonomické problémy, spojování podniků, kvantifikace vstupních faktorů modelu.
4. Cíle a vývoj podniku – (Kritéria pro stanovení cílů, Metody řešení konfliktů mezi cíli, Metody a nástroje prognózování).
5. Cíle a vývoj podniku – (Životní cyklus podniku).
6. - 7. Nestandardní modely investiční plánování a rozhodování – ( metoda korekce, citlivostní analýza, Deanův model, simultánní investiční plánování, využití rozhodovacích stromů, metoda Monte Carlo).
8. Riziko v rozhodování, teoretický model rozhodování za rizika, odstranění subjektivity, využití statistických nástrojů.
9. Hospodaření s dlouhodobým majetkem, Modely obnovy a výměny, Energetické hospodaření.
10. Vicekriteriální hodnocení, výběr metod, omezení při použití.

Pracovní stáže

Nejsou

Učební cíle

Cílem předmětu je poskytnout ucelený výklad obecných problémů hospodaření podniku bez ohledu na jeho příslušnost ke konkrétnímu oboru nebo odvětví. Globálním cílem je shrnout komplexní vědomosti a dovednosti se zvýrazněním souvislostí a vazeb v podnikové a manažerské ekonomiky. Studenti si osvojí metodologický přístup ke zkoumání podnikových procesů a současně si ujasní specifika jednotlivých podnikohospodářských věd, které se zabývají studiem.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na cvičeních je dobrovolná.

Doporučené volitelné složky programu

Nejsou

Základní literatura

WÖHE, G., KISLINGEROVÁ,E. Úvod do podnikového hospodářství. Praha: C .H. BECK, 2007. 748 s. ISBN 97-8807-179897-2. (CS)
SYNEK, M.; KISLINGEROVÁ, E. a kol. Podniková ekonomika. 6.vyd. Praha: C.H.Beck, 2015. 560 s. ISBN 978-80-7400-274-8. (CS)
KOCMANOVÁ, A. Ekonomické řízení podniku. Praha: Linde Praha, 2013. ISBN 978-80-7201-932-8.
LUŇÁČEK, J., MARTINOVIČOVÁ, D. Podniková ekonomika II. 1. vyd. Brno: Mendelova univerzita, 2011. 152 s. ISBN 978-80-7375-489-1. (CS)
SYNEK, M. a kol. Manažerská ekonomika. 5. vydání Praha: Grada, 2011. 480 s. ISBN 978-80-247-3494-1. (CS)

Doporučená literatura

KONEČNÝ, M. Podniková ekonomika. 6. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2007. 184 s. ISBN 978-80-214-3465-3. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EP , 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor