Detail předmětu

Doktorský seminář I (PST)

FAST-DH01Ak. rok: 2018/2019

Systematické studium nejnovějších vědeckých poznatků, analýza konkrétně zaměřené odborné problematiky a prohloubení teoretických vědomostí s podporou a pod metodickým vedením školitele popř. i za pomoci vedlejších školitelů z jiných odborných a vědeckých pracovišť fakulty, školy i mimoškolních vědeckých a výzkumných pracovišť. Definování simulačních nebo experimentálních částí v oblasti konkrétního odborného zaměření tématu disertační práce. Postupné zvyšování publikační aktivity a prezentace vlastní tvůrčí činnosti studenta. Sestavení semestrálního plánu účasti studenta na tuzemských popř. zahraničních odborných akcích (semináře, konference, kongresy) s cílem získání dalších nejnovějších odborných poznatků i kontaktů.
Systematické budování vlastních návyků a osvojení si metodiky vědecké práce. V rámci doktorského semináře student pro svoji práci využije i vlastních poznatků nabytých během dlouhodobých studijních pobytů na zahraničních univerzitách či výzkumných pracovištích. Při odborné tvůrčí činnosti bude student školitelem veden ke spolupráci se stavební praxí i s vědeckými institucemi a bude aktivně zapojován do podílení se na řešení dílčích problémů vědecko-výzkumných projektů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Znalosti na úrovni absolventa VŠ stavebního směru oboru Pozemní stavby. Praxe výhodou.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Osnovy výuky

1. – 13. týden: Vyhledání a studium odborných podkladů teoretických, praktických a vědeckých výstupů v oblasti řešeného tématu. Definice vědeckého přínosu doktoranda v dané problematice, zpracování podkladů pro podání projektu (doporučeno ve spolupráci se doktorandem 2. ročníku DSP s příbuzným tématem disertační práce).

Učební cíle

V rámci doktorského semináře student pod vedením školitele získává další potřebné teoretické a odborné poznatky z vybraných oblastí problematiky zaměření oboru na Pozemní stavby, Technická zařízení budov a Technologii řízení staveb v rámci studovaného oboru související s tématem budoucí disertační práce studenta. Jsou mu tak vytvořeny podmínky pro jeho vlastní teoretickou přípravu a je postupně vytvářen předpoklad pro jeho samostatnou tvůrčí a vědeckou práci. Získané vědomosti a poznatky budou pro studenta výchozím podkladem pro přípravu písemného pojednání k jeho doktorské disertační práci, které je součástí státní doktorské zkoušky.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program D-K-E-SI (N) doktorský

    obor PST , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program D-P-E-SI (N) doktorský

    obor PST , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program D-K-C-SI (N) doktorský

    obor PST , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program D-P-C-SI (N) doktorský

    obor PST , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor