Detail předmětu

Technologie tisku

FCH-BCO_TETAk. rok: 2011/2012

Vydavetelsko-polygrafický výrobní řetězec a technologie grafické komunikace, tiskové a elektronické média. Polygrafické výrobky. Sazba - spracování textu. Technologie zhotovení tiskových desek. Tiskové barvy. Principy klasických tiskových technik. Metody hodnocení jakosti tisku. Principy digitálních tiskových technik. Dokončovací spracování, knižní vazby

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Předmet poskytuje základní znalosti o technologiích předtiskové přípravy, tisku a dokočovacího spracování - o sazbě, přípravě tiskových desek, tiskových barvách, přenosu barvy v konvenčních tiskových technikách, metodách hodnocení jakosti tisku, o digiálním tisku a o operacích dokončovací výroby a knižních vazbách.

Prerekvizity

Koloristika a kolorimetrie
Chemie a technologie výroby papíru

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Závěrečné hodnocení je formou písemné zkoušky. Student má zodpovědet 6 až 8 otázek pokrývajících celou problematiku předmětu. Seznam otázek studenti obdrží minnimálne dva týdny před skouškou. Otázky použité v minulosti budou známé od začátku kurzu. Student bude mít možnost ústního doplnění odpovědí na otázky.

Osnovy výuky

1. Úvod do technologie tisku. Polygrafické výrobky - klasifikace, struktura a vydavatelské charakteristiky polygrafických výrobkú. Polygrafický průmysl.
2. Tiskové písma - vlastnosti, klasifikace, typometrický systém, řezy písma, vlastnosti a použití písem. Digitální tiskové písma, kódovaní písem. Základy typografie. Formáty papírú a tiskovin.Úprava stránek knihy, formátování písma a odstavcú.
3. Archová montáž, vyřazení stránek. Metody archové montáže. Tiskové desky - postupy přípravy, požadavky na vlastnosti.
4. Příprava ofsetových tiskových desek - fotochemické a AgX/DTR techniky. Ofsetový tisk bez vlhčení. Technologie Computer to Plate při přípravě ofsetových forem.
5. Příprava tiskových desk pro knihtisk a flexotisk, fotopolmerní tiskové deskz. CTP technologie. Příprava hlubotiskových válců leptáním a elektromechanickým rytím, CTP technologie.
6. Tiskové barvy, složení, mechanizmus schnutí pojiv. Optické, reologické a funkční vlastnosti tiskových barev. koušení tiskových barev. Druhy tiskových barev.
7. Funkce tiskového stroje a konstrukce tiskových strojů. Archové a kotoučové ofsetové tiskové stroje, transport papíru strojem. Vlhčení v ofsetovém tisku. Barevník a tisková jednotka. Tiskový tlak a potahy, tiskový proužek.
8. Procesy probíhajíci v tiskovém proužku - přenos barvy v tiskové jednotce, přenosové rovnice, Walker-Fetsko model. Interakce barvy s papírem.
9. Hodnocení kvality v ofsetovém tisku. Vymezení pojmu kvalita tisku. Subjektívní a objektívní metody. Zvýšení tiskové tónové hodnoty, mechanické a optické rozšíření. Měření tónové hodnoty, densitometrie.
10. Hodnocení kvality tisku - soutisk, smyk, vybarvení, rozšíření tiskového bodu, tiskový kontrast, přilnavost, rovnováha na šedou. Kontrolní proužky a automatizované systémy hodnocení kvality.
11. Knihtisk, flexotisk a hlubotisk. Digitální tisk elektrofotografie a inkjet.
12. Dokončování tiskovin, jednotkové operace - řezání, vysekávání, perforování, ražení, skádání, lakování a laminování.
13. Knižní vazby. Technologie měkkých a tuhých vazeb.

Učební cíle

Předmět Technologie tisku se věnuje koncepčním otázkam, definicím a principům technologie tisku. Cílem předmětu Technologie tisku je poskytnout základní poznatky o technologiích použivaných v oblastech předtiskové přípravy, tisku a dokončovacího zpracování. Úlohou předmětu je umožnit studentům samostatnou orientaci v problematike technologie tisku a připravit je na další studium v této oblasti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelné konzultace min 4x za semestr a test v e-laerningové aplikaci

Základní literatura

Panák J., Záhumenský L.: Technológia tlače, , 0 (CS)
Panák J., Čeppan M., Dvonka V., Karpinský Ľ., Kordoš P., Mukula M., Jakucewicz S.: Polygrafické minimum. TypoSet, Bratislava, 2010 (CS)
Kaplanová M. a kol.: Moderní polygrafie. Praha 2010. ISBN 978-80-254-4230-2 (CS)

Doporučená literatura

Šalda J.: Od rukopisu ke knize a časopisu, , 0 (CS)
Šalda J., Svoboda L.: Přehled polygrafie, , 0 (CS)
Najbrt V. a kol.: Redaktor v tiskárně, , 0 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_SCH , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_SCH , 3. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor