Detail předmětu

Pojišťovnictví

FP-PpojKAk. rok: 2010/2011

Předmět pojednává o pojišťovnictví, jako o jedné z nejzajímavějších částí finančního trhu. Kurz poskytuje základní vědomosti z pojistné teorie, jednotlivých druhů pojištění a principů fungování pojišťovny jako komerční finanční instituce. Důraz je kladen zejména na problematiku našeho pojistného trhu. Předmět patří svým obsahem k základům, které by měl znát každý absolvent ekonomického studia a měl by posluchačům usnadnit aplikaci získaných teoretických poznatků při řešení praktických rozhodovacích problémů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Získané znalosti umožní studentovi definovat a charakterizovat pojištění a dále definovat vztah pojištění a rizika, řízení rizika a klasifikaci rizika. Studující si osvojí charakteristiku pojistného vztahu a principy pojištěn. Studenti se naučí vysvětlit podstatu pojišťovaných rizik, charakterizovat a vyjmenovat pojistná odvětví, skupiny pojištění a pojistné produkty, dále charakterizovat zajištěni, jeho úkoly, význam a formy. Student dokáže vyjmenovat a vysvětlit úkoly komerční pojišťovny, charakterizovat pojišťovací činnost komerční pojišťovny a všechny související činnosti. Studenti získají základní informace o pojišťovnictví jako odvětví ekonomiky a dále o pojistném trhu a jeho segmentaci. Důraz je kladen na základní zákonitosti fungování pojistného trhu v České republice a ukazatele jeho úrovně. Studenti budou také seznámeni se současnou právní úpravu v pojišťovnictví České republiky. Odborné poznatky získané v ucelené podobě umožní studentům vytvořit si strukturovaný přehled pro další navazující předměty tohoto studia.

Prerekvizity

Předmět je vstupním kurzem studia pojistných věd, které rozšiřují základní vědomosti studenta. Pro úspěšné absolvování předmětu je nutné mít základní znalosti z oblasti ekonomiky podnikatelských subjektů a mít povědomí o makroekonomické situaci v České republice. Dále se předpokládají základní znalosti z právní problematiky České republiky.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
1. Zpracování a odevzdání seminární práce na zadané téma.
2. Úspěšné absolvování písemného testu (60%).
Obě podmínky musí být splněny současně.

Osnovy výuky

Úvod do předmětu. Riziko a pojištění - základní pojmy; klasifikace rizik; postoj podnikatelů a managementu k riziku; rizikový management; možnosti finančního krytí rizika. Pojištění – charakteristika; pojistný vztah; pojištění v současnosti; zájem o pojištění. Klasifikace pojištění - základní klasifikace pojištění; pojistná odvětví. Neživotní pojištění - pojištění majetku; pojištění odpovědnosti za škodu. Životní pojištění jako jeden z pilířů systému sociálního zabezpečení. Zajištění - zajištění a jeho úkol; formy zajištění; soupojištění; zajišťovací smlouva; význam zajištění. Komerční pojišťovna - pojišťovací činnost (správa pojištění; likvidace pojistných událostí); ostatní činnost (zábranná, zajišťovací činnost; finanční podnikání a sponzorská činnost). Právní normy v pojišťovnictví - Zákon č. 363/1999 sb., o pojišťovnictví ve znění pozdějších předpisů; zákon č. 37/2004 Sb., o pojistné smlouvě; zákon č. 38/2004 Sb., o pojistných zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí. Pojišťovnictví jako odvětví ekonomiky - dozor v pojišťovnictví; zajišťovny; zprostředkovatelé pojištění; asociace pojišťoven; mezinárodní instituce; rada kanceláří zelené karty. Pojistný trh - segmentace pojistného trh; ukazatele úrovně pojistného trhu; pojistný trh v České republice; investiční činnost komerčních pojišťoven.

Učební cíle

Předmět si klade za cíl poskytnout studentům znalosti a informace z oboru pojišťovnictví. Studenti budou seznámeni s teorií pojištění a pojišťovnictví, ale i s nejnovějšími poznatky v oboru. Důraz bude kladen také na principy fungování komerčních pojišťoven v podmínkách tržní ekonomiky. Výklad je zaměřen na obecné zákonitosti pojišťovnictví a je dále konkretizován na naše podmínky vyplývající z právních předpisů a současného ekonomického vývoje u nás.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Zpracování semestrální práce - celkem 20 hodin

Základní literatura

MARTINOVIČOVÁ, D. Pojišťovnictví. 1.vyd. Brno: VUT - FP, 2006. 123 s. ISBN 80-214-3257-8. (CS)
MARTINOVIČOVÁ, D. Pojištění podnikatelských subjektů. 1. vyd. Ostrava: KEY Publishing, 2007. 236 s. ISBN 978-80-87071-08-3. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR-KS magisterský navazující

    obor MGR-PFO-KS , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor