Detail publikace

STERILIZACE BIOTICKÝCH ČINITELŮ PROSTŘEDNICTVÍM EMW ZÁŘENÍ

SOBOTKA, J.

Originální název

STERILIZACE BIOTICKÝCH ČINITELŮ PROSTŘEDNICTVÍM EMW ZÁŘENÍ

Anglický název

STERILIZATION BY BIOTIC FACTORS EMW RADIATION

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Mikrovlnami je nazývána část elektromagnetického záření s vlnovou délkou od 1 cm do 1 m. Pro průmyslové účely je určena globálně frekvence 2,45 GHz s odpovídající vlnovou délkou 12.2 cm. Mikrovlny umožňují zničení jakékoliv formy živé tkáně do hloubky zdiva více než jeden metr. Navíc se při likvidaci houby zdivo automaticky vysouší a tím se odstraňují podmínky pro její další růst. Nebo se alespoň tyto podmínky eliminují. Hloubkové působení mikrovln zasahuje nákazu bez odkrývání postižených míst, takže obvyklé rozsáhlé bourání a výměny částí objektu nejsou potřebné a vyměňují se pouze prvky, které jsou natolik poškozeny, že neplní svou funkci. Ostatní, i částečně napadené prvky jsou sterilizovány a ponechány na místě. Mikrovlnná energie je pohlcována především molekulami vody, které se rozkmitají a způsobují její zahřátí. Běžnými stavebními materiály jsou mikrovlny absorbovány podle množství vody, které obsahují. I hodně vlhké zdivo a dřevo (20-30 %) má stále podstatně méně vody než živá tkáň hub, která obsahuje více než 90% vody. Proto houby absorbují mnohem více mikrovlnné energie než jejich okolí. V důsledku působení mikrovln a nepřítomnosti termoregulačních mechanismů se rychle přehřívají, poté dochází k nevratné degradaci buněčných stěn.

Anglický abstrakt

A common and frequent problem not only of older buildings, but also new buildings, increased weight is moisture building materials and construction. Increased weight and very high humidity causes many unpleasant factors, particularly disturbance and masonry surfaces. Long-term high humidity in structures gives rise to a breeding ground for microorganisms (molds and mushrooms). For drying of masonry and wood-destroying pest destruction of all is the most efficient microwave technology. Microwave drying can be done, both brick material, and even wooden structures. The most common wood-destroying pests belong beetle roofs and dry rot home.

Klíčová slova

Stěna, základ, likvidace plísní, ohřev, frekvence, mikrovlny, elektromagnetické vlnění, vlnová délka, vlhkost, trychtýřový, hydroizolace.

Klíčová slova v angličtině

Wall, foundation, disposal of mold, heating, frequency, microwaves, electromagnetic waves, wavelength, moisture, funnels, waterproofing

Autoři

SOBOTKA, J.

Rok RIV

2013

Vydáno

7. 2. 2013

Nakladatel

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-4670-0

Kniha

příspěvek na konferenci Sborník anotací Juniorstav 2013

Číslo edice

1

Strany od

56

Strany do

56

Strany počet

5

BibTex

@inproceedings{BUT97804,
  author="Jindřich {Sobotka}",
  title="STERILIZACE BIOTICKÝCH ČINITELŮ PROSTŘEDNICTVÍM EMW ZÁŘENÍ",
  booktitle="příspěvek na konferenci Sborník anotací Juniorstav 2013",
  year="2013",
  number="1",
  pages="56--56",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4670-0"
}