Detail publikace

Aplikace metod rozpoznávání obrazu v defektoskopii

HORÁK, K.

Originální název

Aplikace metod rozpoznávání obrazu v defektoskopii

Anglický název

Applied Methods For Transparent Materials Inspection

Typ

dizertace

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Řada průmyslových linek obsahuje kamerové inspekční systémy zvyšující jakost produkce. Předložená práce se proto zabývá aplikacemi metod počítačového zpracování obrazu v defektoskopii. Konkrétně se jedná o vyhodnocení závadnosti skleněných lahví v potravinářských provozech pomocí vizuálního systému BTCAM612, který je ve stávající konfiguraci instalován v tuzemsku a několika zemích ve světě. Systém je vyvíjen ve spolupráci s brněnskou vývojovou firmou CAMEA spol. s r.o. a je jejím výhradním vlastníkem. V samotné práci je postupně popsán celý proces kontroly kvality láhve. V první řadě je to hardwarové pořízení snímků tří hlavních částí láhve podléhajících inspekci. Jedná se o hrdlo, dno a stěnu láhve. Následují kapitoly o zpracování obrazu a klasifikaci příznaků. Příznaky jsou z obrazu získány na základě detekce nehomogenit skleněného materiálu. Velká část práce je zaměřena na filtraci syntetických vzorů ze dna láhve pomocí funkcí komplexních invariantů. Takové vzory se vyskytují v řadě provozů východních zemí, kde se v poslední době rozmáhá trh s inspekčními systémy a kontrolou kvality průmyslových linek vůbec.

Anglický abstrakt

A lot of production lines contain camera inspection systems that increase quality of production. Therefore this presented work deals with applications of computer image processing methods in defectoscopy. Concretely the thesis is concerned with defects evaluation of glass bottles in food operations by the help of visual system BTCAM612, which is in existing configuration installed inland and in several foreign countries. The system is developed in conjunction with developer company CAMEA Ltd. from Brno and it is its sole ownership. The whole process of bottles inspection is described in sequence. First of all it is the hardware acquisition of images of three main controlled parts of bottles - neck, bottom and side. Next chapters are concentrated on image processing and features classification. The features are obtained from image by methods based on detection of in-homogeneities on glass material. Essential part of work is focused on filtration of synthetic patterns from bottles bottoms using function of complex invariants. These patterns are occurred especially in many plants in eastern countries, where marketplace with inspection systems and generally with quality inspection of industrial lines is expanded lately.

Klíčová slova

Vizuální inspekční systémy, defektoskopie, transparentní materiály, rozpoznávání vzorů, funkce geometrických a komplexních invariantů, klasifikace reprezentantem třídy.

Klíčová slova v angličtině

Visual inspecting systems, defectoscopy, transparent materials, pattern recognition, geometric and complex invariants functions, class representative classification.

Autoři

HORÁK, K.

Rok RIV

2008

Vydáno

6. 6. 2008

Nakladatel

VUTIUM

Místo

Brno

Strany od

1

Strany do

31

Strany počet

31

URL

BibTex

@phdthesis{BUT67029,
  author="Karel {Horák}",
  title="Aplikace metod rozpoznávání obrazu v defektoskopii",
  publisher="VUTIUM",
  address="Brno",
  pages="1--31",
  year="2008",
  url="http://www.vutium.vutbr.cz/katalog.php?kat=4"
}