Přístupnostní navigace
E-přihláška
Vyhledávání Vyhledat Zavřít
Detail publikačního výsledku
VÍTOVÁ, E.; MIKULÍKOVÁ, R.; DRDÁK, M.; BŘEZINA, P.
Originální název
Method optimization for analysis of aroma compounds of cheeses by SPME
Anglický název
Druh
Článek recenzovaný mimo WoS a Scopus
Originální abstrakt
Three different isolation techniques were tested for the study of mould cheeses aroma compounds: steam distillation, headspace and solid phase microextraction. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using CarboxenTM/Polydimethylsiloxane fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent ( R2 0.9564-0.9952). 46 compounds were identified in Niva cheese using this method: 3 hydrocarbons, 2 aldehydes, 9 ketones, 16 alcohols, 2 esters, 10 fatty acids and 1 sulphur compound. Present contaminants (silicone, phthalates) come probably from laboratory material used.
Anglický abstrakt
Klíčová slova
cheese, SPME, aroma
Klíčová slova v angličtině
Autoři
Rok RIV
2011
Vydáno
01.01.2002
Nakladatel
ČSCH
Místo
Brno
ISSN
0009-2770
Periodikum
CHEMICKE LISTY
Svazek
96
Číslo
6
Stát
Česká republika
Strany od
497
Strany do
498
Strany počet
1
BibTex
@article{BUT41219, author="Eva {Vítová} and Renata {Mikulíková} and Milan {Drdák} and Pavel {Březina}", title="Method optimization for analysis of aroma compounds of cheeses by SPME", journal="CHEMICKE LISTY", year="2002", volume="96", number="6", pages="497--498", issn="0009-2770" }