Detail publikace

Návrh metodiky pro přesnější stanovení diskontní míry u výnosového oceňování nemovitostí

HORALÍK, J.

Originální název

Návrh metodiky pro přesnější stanovení diskontní míry u výnosového oceňování nemovitostí

Anglický název

The proposal of the methodology for more accurate determination of the discount rate for income evaluation of real estate

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem mé disertační práce na téma Vícekriteriální optimalizace ve výnosovém oceňování nemovitostí, kterou začínám zpracovávat, je vytvořit návrh metodiky, která by zpřesnila postup pro stanovení diskontní míry u výnosového oceňování nemovitostí. Metodika by měla být zaměřena na administrativní budovy a bytové domy, které jsou zcela nebo alespoň částečně pronajaty. V současné době totiž existuje několik metod, jak diskontní míru stanovit. Žádná z nich ovšem není pro znalce závazná. Vyhláška č. 3/2008 Sb. ve znění vyhlášek č. 456/2008 Sb. a č. 460/2009 Sb. uvádí přesné hodnoty míry kapitalizace, které mají znalci použít pro jednotlivé druhy budov při oceňování kombinací nákladového a výnosového způsobu. Jelikož ovšem nezohledňuje faktory, které míru kapitalizace ovlivňují a které se u každé budovy liší, je stanovená výnosová hodnota nemovitosti poměrně nepřesná. Výpočet diskontní míry by se měl opírat o tzv. stavebnicový model, podle kterého je výše diskontní míry stanovena součtem několika složek. Základním prvkem je tzv. bezriziková míra výnosnosti, jejíž výše se odvíjí od výnosnosti státních dluhopisů. Ty jsou totiž obecně považovány za bezriziková aktiva, i když ve skutečnosti žádná aktiva nezatížená rizikem neexistují. K bezrizikové míře výnosnosti budou připočteny rizikové přirážky, které se budou měnit podle konkrétního stavu oceňované nemovitosti. Každý faktor ovlivňující diskontní míru bude mít stanovenu váhu a pomocí metod vícekriteriální optimalizace bude optimalizována jeho výše a poté připočtena k diskontní sazbě. Aby byla výše diskontní sazby obhajitelná, je nutné její dosaženou výši konfrontovat s trhem nemovitostí. Bude stanoven reprezentativní vzorek nemovitostí, které budou srovnatelné s oceňovanou nemovitostí a u nichž bude k dispozici jejich reálná prodejní cena a tržní nájemné. Z těchto tržních údajů bude vypočtena diskontní sazba. Výše vypočtené diskontní míry z bezrizikové míry výnosnosti a rizikových přirážek a diskontní míry získané z údajů z trhu nemovitostí budou porovnány a bude stanoven koeficient, který vypočtenou diskontní míru upraví dle vlivu trhu. Výsledkem by tedy měla být diskontní míra sestavená z bezrizikové míry výnosnosti a rizikových přirážek upravená dle vlivu trhu. Tato disertační práce by proto měla být pro znalce přínosem v tom, že vytvoří metodiku, která způsob stanovení diskontní míry zpřesní. Jelikož bude metodika zahrnovat i reálné údaje z trhu nemovitostí, bude výše diskontní míry ve znaleckém posudku lépe obhájitelná.

Anglický abstrakt

The income evaluation is one of the basic methods to establish a price of a real estate. It deals with a discount rate. But there is any obligatory methods how to establish the discount rate. In my Ph.D. thesis I will try to think out methods to establish discount rate with consideration to a lot of criterions that affect the discount rate. The article is about a suggestion of the methodology how to establish the discount rate and about requirement to free risk rate which discount rate contains.

Klíčová slova

Diskontní sazba, vícekriteriální optimalizace, výnosové oceňování nemovitostí, bezriziková sazba

Klíčová slova v angličtině

Discount rate, multi criterion optimization, income evaluation of real estate, free risk rate

Autoři

HORALÍK, J.

Rok RIV

2010

Vydáno

29. 4. 2010

Nakladatel

Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-4090-6

Kniha

Sborník anotací a CD s plným zněním příspěvků

Číslo edice

první

Strany od

15

Strany do

15

Strany počet

5

BibTex

@inproceedings{BUT35818,
  author="Jan {Horalík}",
  title="Návrh metodiky pro přesnější stanovení diskontní míry u výnosového oceňování nemovitostí",
  booktitle="Sborník anotací a CD s plným zněním příspěvků",
  year="2010",
  number="první",
  pages="15--15",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4090-6"
}