Detail projektu

Definování potenciálu získávání celulózových vláken z primárního stupně čištění odpadních vod

Období řešení: 16.01.2023 — 31.03.2023

Zdroje financování

Evropská unie - OP PIK - Inovační vouchery

- plně financující (2023-01-16 - 2023-03-31)

O projektu

Projekt inovačního voucheru řeší téma získávání celulózových vláken z primárního stupně čištění odpadních vod. Odpadní vody obsahují významný podíl celulózy, která pokračuje přes mechanické předčištění dále do biologického procesu čištění, kde nemusí dojít k jejímu odbourání a značný podíl celulózy tak končí v čistírenských kalech. Na základě primárních zkušeností ze světa, např. Německa nebo Kanady je odpadní celulóza, získaná z výše uvedeného primárního stupně čištění odpadních vod, vnímána jednak jako možný zdroj energie, ale zároveň může představovat potenciál pro přechod z aerobní stabilizace čistírenského kalu na anaerobní, s čímž souvisí ultra-jemné procesy a umístění jemných sít k primárním nádržím.

Popis anglicky
The innovation voucher project deals with the issue of obtaining cellulose fibers from the primary stage of wastewater treatment. Wastewater contains a significant proportion of cellulose, which continues through mechanical pre-cleaning to the biological cleaning process, where it may not be broken down and a significant proportion of cellulose thus ends up in sewage sludge. On the basis of primary experiences from the world, e.g. Germany or Canada, the waste cellulose obtained from the above-mentioned primary stage of wastewater treatment is perceived both as a possible source of energy, but at the same time it can represent a potential for the transition from aerobic to anaerobic stabilization of sewage sludge, with which related ultra-fine processes and placement of fine screens to primary tanks.

Klíčová slova
čištění odpadních vod, primární stupeň čištění, celulózová vlákna, čistírenský kal

Klíčová slova anglicky
wastewater treatment, primary stage of treatment, cellulose fibers, sewage sludge

Označení

CZ.01.1.02/0.0/0.0/20_358/0028075

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

AdMaS Centrála VaV
- příjemce (15.11.2023 - nezadáno)
FONTANA R, s.r.o.
- objednatel (15.11.2023 - nezadáno)

Výsledky

DJORDJEVIĆOVÁ, D.; RAČEK, J.; CHORAZY, T.; HLAVÍNEK, P. Materiálová transformace celulózy z městských odpadních vod. Vodní hospodářství, 2023, roč. 73, č. 10, s. 1-6. ISSN: 1211-0760.
Detail