Detail projektu

Metodika výpočtu pro definici příspěvku ke kolísání napětí pro připojovací místa do přenosové soustavy

Období řešení: 21.09.2021 — 15.12.2021

Zdroje financování

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- plně financující (2021-09-21 - 2021-12-15)

O projektu

V rámci studie je proveden souhrn principů a mechanizmů pro koordinaci úrovně míry vjemu blikání v elektrizační soustavě, zahrnující jak distribuční, tak předmětnou přenosovou soustavu. Je odvozeno, jak metodicky určit/stanovit limity pro úrovně flikru (Pst a Plt) a limity pro celkový/globální příspěvek k flikru do jednotlivých soustav tak, aby byly respektovány okrajové podmínky. Dále bylo ukázáno, že současná verze PNE 30 3430-0 koordinuje a alokuje limity pro míru vjemu flikru pouze pro DS a nenechává tak prostor pro příspěvek na úrovni PS. Pro sjednání nápravy je navržena realokace příspěvků k flikru s minimálně nutnou úpravou současných plánovacích úrovní a globálních příspěvků flikru na distribučních napěťových hladinách. Výsledkem je návrh plánovací úrovně (L) a globálního emisního limitu (G), které jsou stanoveny jednotně pro všechna místa připojení do PS. Navržené limity jsou dále použity v rámci shrnuté metodiky pro určení individuálního emisního limitu flikru pro jednotlivé zákazníky připojené do PS v místě jejich připojení do PS. Pro doplnění jsou uvedeny základní metody pro určení a monitorování příspěvků uživatelů PS k flikru z měření a pro ověření jejich souladu se specifikovanými emisními limity. Návazně jsou formulovány požadavky a doporučení na měření a monitorování flikru v PS.

Popis anglicky
The study provides a summary of the principles and mechanisms for coordinating the level of flicker perception in the power system, including both the distribution and the subject transmission system. It is derived how to methodically determine/establish limits for flicker levels (Pst and Plt) and limits for the total/global contribution to flicker to each system so that boundary conditions are respected. It was also shown that the current version of PNE 30 3430-0 coordinates and allocates limits for the flicker perception level only for DS, leaving no room for PS level contribution. To negotiate a remedy, a reallocation of flicker contributions is proposed with a minimum necessary adjustment of the current planning levels and global flicker contributions at distribution voltage levels. As a result, the proposed planning level (L) and global emission limit (G) are set uniformly for all PS connection points.

Klíčová slova
přenosová soustava, flikr, plánovací úrovně, emisní limity

Klíčová slova anglicky
transmission system, flikr, planning levels, emission limits

Označení

SR182157106

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

oddělení-EEN-CVVOZE
- příjemce (21.09.2021 - 15.12.2021)
ČEPS, a.s.
- objednatel (23.09.2021 - nezadáno)

Výsledky

DRÁPELA, J. Metodika výpočtu pro definici příspěvku ke kolísání napětí pro připojovací místa do přenosové soustavy. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2021. s. 1-30.
Detail