Detail projektu

CHITEC -Nové nanotechnologické zařízení pro výrobu nových nanoelektrospinovaných programovatelných vrstevnatých struktur z chitosanu upraveného pomocí látek využitelných pro zdravotnické a zemědělské aplikace

Období řešení: 01.03.2022 — 29.02.2024

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 3. veřejná soutěž programu DELTA2

- plně financující

O projektu

Cílem spolupráce je spojit dva synergické cíle vietnamských a českých projektů. Vietnamští partneři chtějí vyrábět materiál s vysokou přidanou hodnotou: elektrospunovaný chitosan. Materiál je velmi žádaný pro aplikace v medicíně. V dalším kroku nebo současně budou přidány léčivé sloučeniny: kapsaicin a / nebo ethyl p-methoxycinnamát a / nebo bylinný extrakt Dao ethnics pro snížení neuropatické bolesti, kurkuminoidy a / nebo plumbagin a / nebo rotudin pro žaludeční terapeutika , Kyselina salicylová / β-glukan pro odolnost a růst rostlin proti chorobám nebo močovinové hnojivo pro růst rostlin. Depozice dokonce zvýší přidanou hodnotu materiálu. Projekt těží z bohatých přírodních zdrojů chitinu ve Vietnamu, což je předpokladem chitosanu. Čeští partneři chtějí navrhnout zařízení pro zpracování elektrospinovaných rohoží v kombinaci s 3D tiskem. Výstupem zařízení bude materiál s programovatelnou 3D vnitřní strukturou, kde elektrospinované rohože zajišťují mechanickou podporu materiálu a různé hydrogelové kapky s různým složením jsou uspořádány do naprogramovaného 3D tvarového vzoru podle předepsaného návrhu. Zařízení může vyrábět různé léčivé náplasti a zdravotnický materiál. Dojde k synergii a to jak funkce zařízení z CZ, tak funkce materiálu z VI. Výhodou tohoto modelu je, že český tým může testovat zařízení s elektrospunovanými chitosanovými rohožemi od vietnamských partnerských institucí.

Klíčová slova
Chitosan; elektrospining; vrstevnatá struktura

Klíčová slova anglicky
Chitosan; electrospining; layered structure; equipment; medicine; 3D print

Označení

TM03000061

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Žídek Jan, Mgr., Ph.D. - hlavní řešitel
John Jakub, Ing. - spoluřešitel
Ondračka Tomáš, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Pokročilé polymerní materiály a kompozit
- příjemce (29.06.2021 - nezadáno)

Výsledky

ŽÍDEK, J.; ŠUDÁKOVÁ, A.; SMILEK, J.; DUC ANH, N.; HUNG LE, N.; LE MINH, H. Explorative Image Analysis of Methylene Blue Interactions with Gelatin in Polypropylene Nonwoven Fabric Membranes: A Potential Future Tool for the Characterization of the Diffusion Process. Gels, 2023, vol. 9, no. 11, p. 1-19. ISSN: 2310-2861.
Detail