Detail projektu

Adaptivní mesh pro zabezpečené komunikace řídicích systémů a snímačů

Období řešení: 01.01.2022 — 31.12.2024

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 4. Veřejná soutěž THÉTA

- plně financující (2021-12-20 - 2024-12-31)

O projektu

Společnost ACRIOS Systems dodává systémy pro vzdálené řízení a monitoring chytrého veřejného osvětlení, smart metering pro vodoměry, plynoměry a elektroměry založené na protokolu LoRaWAN. Toto řešení je sice komerčně dostupné, nicméně jeho použitelnost je omezená hvězdicovou topologií, ve které koncové prvky musí komunikovat pouze s dedikovanými bránami. Pro mnoho instalací v energetickém průmyslu je toto řešení nepoužitelné z ekonomických důvodů, neboť by kvůli charakteru prostředí vyžadovalo velké množství bran, které jsou řádově dražší než koncové prvky. Případně proto, že současné řešení není schopné zajistit požadovanou spolehlivost komunikace v případě výpadku některé z bran. Zkušenosti společnosti ACRIOS Systems získané z předešlých instalací současně dostupných řešení ukázaly, že tyto aspekty jsou kritické pro funkčnost celého systému a navrhované řešení přinese požadovanou spolehlivost a dostupnost komunikace. To je kritické zejména při velkém množství prvků sítě, kdy i malá chyba může vést k fatálním důsledkům. Navrhované rožšíření Class-M z principu svého fungování zajistí automatickou náhradu nefunkčního prvku využitím ostatních prvků sítě. Cílem tohoto projektu je vyvinout systém SAMC, který rozšíří současné systémy vzdáleného řízení a monitoringu chytrého veřejného osvětlení, smart meteringu pro vodoměry, plynoměry a elektroměry komerčně nabízené společností ACRIOS Systems o novou třídu LoRaWAN Class-M. V této třídě budou koncové prvky schopny při komunikaci s bránou využívat i ostatní koncové prvky sítě. Nově tedy bude stačit pokud každý koncový prvek sítě bude schopen komunikovat s jiným koncovým prvkem sítě, který jeho zprávu předá dál, až se jeho zpráva dostane k bráně. Nebude tedy požadováno, aby všechny koncové prvky komunikovaly přímo s bránami. Pokud dojde k výpadku některé z bran či koncového prvku, funkci zastoupí jiná brána nebo koncový prvek v síti. Každý koncový prvek bude muset zprávy přijímat a případně zprávy dále předávat, to vše při zachování šifrované komunikace mezi odesílatelem a koncovým příjemcem. Mezilehlé prvky nebudou schopny dešifrovat obsah zpráv, pouze budou mít informaci o odesílateli, aby mohly danou zprávu případně správně přeposlat.

Klíčová slova
Adaptivní mesh, komunikace pro zabezpečené řídicí systémy a snímače, LoRaWAN.

Označení

TK04020173

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav radioelektroniky
- příjemce (01.01.2022 - 31.12.2024)

Výsledky

KOLÁŘ, O.; BARAN, O.; KRÁL, J.; POVALAČ, A.; NOVÁK, M.: LoRa Radio Simulator; Simulátor provozu LoRaWAN Class A, C, M a jejich vzájemné interakce. Ústav radioelektroniky Vysoké učení technické v Brně Technická 12 616 00 Brno. URL: https://github.com/ACRIOS-Systems/lorawan-class-m/tree/master/python. (software)
Detail

POVALAČ, A.; KRÁL, J.; DERBEK, V.: TK04020173-DATASET; Otevřená data analýzy komunikací současných LoRaWAN systémů. Ústav radioelektroniky Technická 3082/12 616 00 Brno Česká republika. URL: https://www.radio.feec.vutbr.cz/TK04020173/. (ostatní)
Detail