Detail projektu

Návrh a sestavení multifunkčního panelu pro výukové a demonstrační účely

Období řešení: 23.09.2019 — 14.10.2019

Zdroje financování

Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- plně financující (2019-09-23 - 2019-10-14)

O projektu

Projekt byl zaměřen na návrh multifunkčního panelu pro výukové a demonstrační účely. Na základě požadavků firmy byl zhotoven ukázkový panel prezentujícího funkční schopnosti ochranných přístrojů v rezidenčních aplikacích. Byly zvoleny tři druhy poruch, které panel simuluje: zkrat, nebezpečný dotyk a sériový poruchový oblouk. Princip simulace zkratu spočívá v nuceném vybavení zkratové spouště nadproudových přístrojů v ukázkové linii pomocí zkratování pracovních vodičů na konci linie a připojení snižujícího síťového transformátoru na vstup obvodu. Sekundární napětí transformátoru bylo nastaveno tak, aby vzniklý proud dosahoval hodnoty ideálně 55 A, což je v úseku okamžité zkratové spouště vypínací charakteristiky jističe B10 podle ČSN EN 60898. Pro snadnou obsluhu byl panel vybaven řídícím PLC modulem se vzdáleným displejem. Silové obvody byly vybaveny stykači pro přemostění vybavených přístrojů v ukázkové linii, stykači pro spínání poruch a pomocnými stykači napájení a zátěže. Ovládání stykačů je zajištěno řídícím PLC, které zpracovává povely z ovládacích prvků na čelní straně panelu. Kvůli prezentačním účelům byly navrženy signalizační LED pásky ukazující cestu proudu. Spínání pásků zajišťuje vyvinutý elektronický obvod s logickými obvody v provedení SMD. Pro potřeby panelu je vyvinut generátor sériového oblouku s důrazem na snadnou manipulaci a bezúdržbovost. Je popsáno technické řešení pro bezpečnou simulaci poruch na panelu a konstrukce jednotlivých funkčních součástí prezentačního panelu.

Klíčová slova
Elektrický oblouk, simulace poruch v síti nn, prezentační panel, vznik obloukových poruch v síti nn, AFDD, proudový chránič, jistič, kombinovaný chráničo-jistič, jiskřiště, generátor oblouku

Označení

SR18957151

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Kadlec Radim, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel

Útvary

Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky
- příjemce (15.06.2020 - nezadáno)
EATON Elektrotechnika, s.r.o.
- objednatel (15.06.2020 - nezadáno)

Výsledky

KADLEC, R.; PALA, L. Návrh a sestavení multifunkčního panelu pro výukové a demonstrační účely. BRNO: Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky FEKT VUT BRNO, 2019. s. 1-2.
Detail

KADLEC, R.; PALA, L.: Generátor oblouku pro panel AFDD; Generátor sériového oblouku. 1x EATON Elektrotechnika, s.r.o. 1x VUT v Brně FEKT, UTEE. (funkční vzorek)
Detail

KADLEC, R.; PALA, L.: Panel AFDD; Demonstrační panel pro ukázku funkcí ochrany před úrazem elektrickým proudem a AFDD. 1x EATON Elektrotechnika, s.r.o. 1x VUT v Brně FEKT, UTEE. (funkční vzorek)
Detail