Detail projektu

Zhodnocení vlivu povrchových podmínek na jeskynní prostředí

Období řešení: 01.07.2020 — 30.06.2022

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - 4. veřejná soutěž Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- plně financující (2020-06-23 - 2026-07-31)

O projektu

Problematika vývoje a vlivů na krasového prostředí, je v Moravském krasu dlouhodobě studována. Čelové řešitelského týmu se v rámci svých diplomových a disertačních prací také podíleli na základním výzkumu. Předložený projekt přináší nově širší praktický dopad svou aplikační povahou. Dojde k aplikaci nabytých poznatků a dovedností z doposud prováděného základního výzkumu pro celkové zhodnocení vlivů na jeskynní prostředí a formulaci návrhů pro péči a ochranu jeskynního prostředí. Z posouzení mikroklimatu a ventilací jeskynní můžeme zhodnotit vliv zpřístupňování jeskyně na prostředí. Obdobně z posouzení vlastností skapových vod v závislosti na hospodaření s nadložní krajinou bude posouzeno jak lidská činnost ovlivňuje krasové procesy. Dojde k propojení spolupráce vědců z Masarykovy univerzity a VUT, čímž se zvýší spolupráce lidí se znalostí prostředí a procesů a přístrojové techniky. Dále dojde k rozšíření profesní sítě z akademické sféry do orgánů státní ochrany přírody. Měřící postupy a přístrojové aplikace mohou mít do budoucna další využití a to i na komerční bázi.

Klíčová slova
skapové vody, vliv člověka na kras, hospodaření s nadložní krajinou

Označení

TJ04000064

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Roubal Zdeněk, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Kadlec Radim, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Szabó Zoltán, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky
- příjemce (12.11.2019 - nezadáno)

Výsledky

PRACNÝ, P.; LANG, M.; FAIMON, J.; SYNKOVÁ, V.; ROUBAL, Z.; SZABÓ, Z.; KADLEC, R. Monitoring ovlivnění prostředí jeskyně Býčí skála během dní otevřených dveří 2021. Sborník referátů z konference k mezinárodnímu roku jeskyní a krasu. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2021. s. 259-263. ISBN: 978-80-87309-50-6.
Detail

ROUBAL, Z.; GESCHEIDTOVÁ, E.; BARTUŠEK, K.; SZABÓ, Z.; STEINBAUER, M.; ÜBERHUBEROVÁ, J.; LAJČÍKOVÁ, A. Evaluating the Parameters of a Systematic Long-Term Measurement of the Concentration and Mobility of Air Ions in the Environment inside Cisarska Cave. Atmosphere, 2021, vol. 12, no. 12, p. 1-31. ISSN: 2073-4433.
Detail

SZABÓ, Z.; ROUBAL, Z.; KADLEC, R.: Psychrometr; Psychrometr pro měření v jeskyni. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Psychrometr.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ROUBAL, Z.; SZABÓ, Z.; KADLEC, R.: Měřič půdního CO2 na povrchu; Měřič půdního CO2 na povrchu. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Meric_pudniho_CO2.pdf. (funkční vzorek)
Detail

SZABÓ, Z.; ROUBAL, Z.; KADLEC, R.; PRACNÝ, P.; LANG, M.: Jeskynní kapkometr s dataloggerem; Jeskynní kapkometr s dataloggerem. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Jeskynni_kapkometr_s_dataloggerem.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ROUBAL, Z.; SZABÓ, Z.; KADLEC, R.: Datalogger jeskynního mikroklimatu; Datalogger jeskynního mikroklimatu. Amatérská jeskyně. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Datalogger_jeskynniho_mikroklimatu.pdf. (funkční vzorek)
Detail